Dunaújváros

2015.08.20. 16:55

Mazsorettek, fúvósok meneteltek Dunaújváros utcáin

Dunaújváros - Csodás zenékkel, káprázatos táncokkal töltötték be a Dózsa mozi előtti teret a fesztiválozó fúvósok és mazsorettek.

Körmendi Erzsébet

A Fúvószenekarok és Mazsorettek XIX. Nemzetközi Találkozójának csak a forgatókönyve volt a megszokott, a zenei és a táncos élmény idén is különleges és lenyűgöző volt. A felvonulás útvonala sem a korábbi években megszokott volt: a fellépők a város szívében csábították zenéjükkel és menettáncukkal a nézelődőket a bemutató színhelyére, a mozi elé.

Gombos István alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt. Mint mondta: eltelt egy év, újra találkozunk, hogy gyönyörködjünk a táncokban, hallgathassuk a zenét. Külön köszöntötte a több mint 60 éves helyi fúvószenekar tagjait, akik emberileg és szakmailag fantasztikus közösséget alkotnak, öregbítik városunk és országunk hírnevét, átörökítik a zene szeretetét, nélkülük elképzelhetetlen államalapítási ünnep. Kiemelte a város kultúrát támogató szerepét, valamint köszönetet mondott Markovics Sándornak, a Horváth Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, aki tizenkilenc évvel ezelőtt megálmodta ezt a rendezvényt, és azóta is mozgatórugója, szervezője a fesztiválnak.

A köszöntő és az emléklapok, serlegek átadása után közös zenekari produkció, a Fehérvár induló nyitotta meg a nagyszabású bemutatót, közben felvonultak a mazsorettek, hogy eldőljön, idén kit választanak meg közülük a legszebbenek. A határon túli lányok sorából Sara Vidakovics Sontáról, a magyarok közül pedig Pap Melani Flóra Nagyvenyimről vehett át a legszebbnek járó díjat. Aztán elkezdődött a muzsika és a tánc. Hallhattuk a dunaújvárosi, zenicai, szabadkai fúvósokat, és láthattuk az adai, sontai, valamint a nagyvenyimi tehetséges és gyönyörű mazsoretteket.

Új útvonalon csalogatták a nézőket a bemutatójukra

A szervezők új útvonalra, a városközpontba terelték a mazsoretteket és a fúvósokat idén, hogy többen láthassák a színvonalas felvonulást.

A mazsorettek és fúvósok tizennyolc éven át ugyanazon az útvonalon masíroztak be a Dózsa térre: a Bartóktól indulva az építők útján és a vasmű úton keresztül zenéltek, táncoltak. Az idei, tizenkilencedik alkalommal új útvonallal ismerkedtek a táncosok. A Széchenyi István Gimnáziumtól indultak a Dózsa György úton keresztül a városházáig, onnan pedig a Vasmű úton tovább a mozi elé. A forgalmasabb belvárosban valóban nagyobb volt a nézőközönségük, mint korábban például az Építők útján.

A felvonulás idején teljes útzár volt a zenés-táncos menet által érintett útvonalakon. A parkolókat is igyekeztek kiüríteni a szervezők, szórólapokon kérték, hogy lehetőleg ne állnak meg ott autóval a vonulás időszakában. A mozi előtti két buszmegálló is ideiglenesen elköltözött, egyik a Muki elé került a Vasmű útra, a másik pedig az Őspatika mellé, de mindkét helyen zavartalan volt az utasok le és felszállása, a közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!