Dunaújváros

2015.07.16. 16:18

Közelebb Európához - Új módszerekkel ismerkedtek a tanárok

Dunaújváros - Jó példával járnak tanítványaik előtt az élethosszig tartó tanulásban a Széchenyi gimnázium tanárai. Az intézmény öt pedagógusa angol, francia és német nyelvterületen szerzett tapasztalatokkal hazatérve folytatta munkáját.

Szente Tünde

A hamarosan záródó pályázati projektév hozadékait értékeltük közösen a lelkes pedagógusokkal.

- Négy évvel ezelőtt, a Comenius program keretében, Cambridge-be pályáztam az informatikai eszközök alkalmazása témában. Két évre rá jutottam ki Canterburybe, legutoljára pedig már az Erasmus+ révén, szintén Angliában, Exeterben töltöttem két hetet meséli Szabados Erika, angol, orosz, francia szakos nyelvtanár, aki évek óta sikeresen pályázik, és aktív résztvevője szakmai képzéseknek, azzal a céllal, hogy a tanultakat a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium tanáraival megossza, az oktatásban alkalmazza. Legutóbbi angliai képzése az angol nyelv szóbeli kifejezőkészségének fejlesztésére irányult.

- A pályázatírás és a pályázati dokumentálás többeket elrémisztett, Erika viszont már korábban rendelkezett ezzel a tudással. Mi már intézményi szinten, közösen pályáztunk árulja el Szeitlné Mészáros Márta francia szakos nyelvtanár, aki az Ezt így mondják című kurzuson vett részt a francia Riviérán található Cannes-ban. Nem titkolja, Erika győzte meg őt és kollégáit, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel. Az Erasmus+ már arra is nyitott, hogy nem csak nyelvszakos tanároknak ad lehetőséget, sőt, egy továbbfejlesztett változata az intézmények együttműködését is erősíti, ami a diákok nyelvtanulásához is több mozgáslehetőséget biztosít.

Szabados Erika és Szeitlné Mészáros Márta tanárnők a nyelvoktatás nemzetközi tapasztalatain nyugvó, legújabb módszerekkel tanítják az idegen nyelveket. Fotó: Szente Tünde

A programban résztvevők egyik fő célja a minőségi nyelvtudás megszerzése volt, ami a tanítás során, a szóbeliség fejlesztésére, a beszélt nyelv szerkezeteinek elsajátítására helyezte a hangsúlyt. A civilizációs ismeretek bővítése is szerepelt a célok között: - A nyelvszakosok országismeretén az ottani kultúrák megismerését értik - magyarázza Erika.

Mindkettőjük számára a szakmai továbbképzésen túl, igazi feltöltődést, kikapcsolódást, eltérő gondolkodásmódokkal való megismerkedést, baráti kapcsolatok kialakulását jelentett ez az út. Véleményük szerint, minden nyelvszakosnak rendszeresen szüksége lenne ilyen jellegű képzésekre. Tudásbővítésüknek hála, egy újdonságnak számító feladatgyűjteménnyel, különleges fonetikai játékokkal, az információs technológiák változatos alkalmazásával folytatódik szeptembertől a diákok idegen nyelvi képzése a Széchenyi Gimnáziumban.

A további projektek a stratégiai partnerség kiépítését célozzák. A széchenyisek további tervei között szerepel a már meglévő dortmundi testvériskolai kapcsolat továbbfejlesztése az Erasmus+ KA2 pályázat forrásaiból, ami a tanulók mobilitását is segíti. A következő projektévben a pedagógusokat a legkorszerűbb tananyag-fejlesztési programok várják az EU országaiban.

A gimnáziumból öten vettek részt az Európai Unió által finanszírozott pályázat keretében a szakmai továbbképzéseken.

Az Egyesült Királyságban (Exeter városában) Péntek Klára magyar nyelv és irodalom, orosz, tánc és dráma szakos tanár, Szepessyné Azari Éva testnevelő- és gyógytestnevelő tanár, valamint Szabados Erika angol, orosz, francia szakos nyelvtanár. Franciaországban (Cannes-ban) Szeitlné Mészáros Márta francia szakos nyelvtanár, Németországban pedig Polányiné Boldog Katalin német matematika szakos tanár.

Tanulóközpontú, együttműködésen alapuló pedagógiai módszerekkel bővítették tudásukat, közben megismerkedtek országonként eltérő oktatási rendszerekkel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!