Dunaújváros

2012.10.12. 05:43

Kötelező felelősségbiztosítás: megéri figyelni és váltani?

Székesfehérvár - Újabb változásokkal számolhatnak az autósok. A kötelező felelősségbiztosítások piacának liberalizálásával akár spórolhatnak a balesetmentesen közlekedők.

Miskei Anita

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló  törvény megengedi, hogy jövőre évente többször hirdessenek erre a biztosításra díjat a biztosítók, de az csak a meghirdetés után 60 nappal lép életbe. Így jobban járhatnak az autósok. Aki viszont egy évre leszerződött a biztosítójával, annak a díja egy évig nem változik. Ellenben ha az egy év lejártakor nem szerződik át másik biztosítóhoz, akkor az éppen aktuális díjjal folytatódik  újabb egy évre  a szerződés.  A másik új szabály szerint a biztosítás lejárta előtt legfeljebb 60 nappal fogadhatnak el új szerződőt  az akkori díjaikkal  a biztosítók. Így az év végi váltásnál az október végén meghirdetett díjakkal legfeljebb azok szerződhetnek le egy biztosítóhoz, akiknek március 1-jéig jár le a biztosításuk. Ennek oka az, hogy a tavalyi kampányban az évközben bármikor forduló biztosításokat is előre meg lehetett kötni  a kampány akciós díjaival. Ezzel a rendelkezéssel az autósok jobban járhatnak.


Míg a kötelező biztosítások díjával akár spórolhatnak is az autósok, addig a tervezett rendszámcserével 15 ezer forintot vesznek majd ki minden autótulajdonos zsebéből. Idén  döntés születhet a területi alapú rendszámokról. Ha  a bevezetés mellett döntenek,  a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a csere. A tervezettel nem ért egyet a Magyar Autóklub. Farkas Károly, a szervezet régiós elnöke elmondta: - Úgy gondoljuk, a járműadatok elektronikus tárolása és továbbítása, valamint az egyes adatbázisok összekötése és így a valós idejű adatszolgáltatás a jelenlegi rendszer keretében is megoldott. Azaz semmi nem indokolja a cserét.
Ezt a véleményt osztja  Knezsik István, az Autós Nagykoalíció vezetője is. Szerinte például egy olyan országban, amelyen gépkocsival néhány óra alatt át lehet érni, szakmailag semmi nem indokolja a megyei vagy járási rendszámokat. Szakértők szerint a teljes, 3,5 milliós járműpark cseréje 52 milliárd forintba kerülne, melynek a fele a rendszámok ára, a másik fele a költségvetést gazdagítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!