Dunaújváros

2012.10.25. 06:28

Kopjafa - Ami a szimbólumok mögött van...

Dunaújváros – Az iskolai ünnepségek rutinján túlmutatva kívánt maradandóbb üzenetet hagyni a következő generációkra Rohonczi István művésztanár, akinek ötlete alapján állítottak kopjafát a Széchenyi iskola előtt.

Szabó Szabolcs

A nemzeti ünnep előtti utolsó tanítási napon avatták fel a Széchenyi István Gimnázium bejárata mellett elhelyezett kopjafát, amely Rohonczi ROHO István művész-tanár munkája. Az alkotóval az avatás délutánján beszélgettünk az emlékhelyállítás miértjéről és üzenetéről.

– Már régóta foglalkoztatott, hogy másként kellene megközelíteni ezeket a mindenki által talán unalomig is ismert iskolai ünnepségeket az épp aktuális nemzeti ünnep előtt. Az ilyenkor szokásos ünnepi díszletállítás helyett inkább azt ajánlottam az igazgató asszonynak, Szücsné dr. Harkó Enikőnek, hogy állítsunk egy kis emlékhelyet, amely remélhetően maradandóbb üzenettel bír a fiatalok számára. A kopjafán található csillag és gyémánt szimbólumok egyaránt képviselik a hősiességet és a törhetetlenséget, a megmaradást. Én úgy vélem, a magyarság eddigi és jövőbeni sorsával-történetével kapcsolatban ezt fontos tudatosítani a következő generációknak. Van miért tisztelegnünk elődeink előtt, remélhetően egy kopjafa közelebb hozza ezt az élő történelmet mindnyájunk számára – fogalmazott ROHO a Széchenyi István mellszobra mellett található emlékhelyről.

A város ismert alkotóját „legkisebbik gyermekéről”, a Rácalmáson található Miska huszárról is kérdeztük. – Megkeresések, ötletek és tárgyalások mindig is voltak. Most van egy egyre életképesebbnek tűnő lehetőség, ám erről még nem kívánnék részletesen beszélni, csak ha már minden lényegi kérdés tisztázódott. Tény: előbb-utóbb el kell engedni Miska huszárt, amelyen több mint öt éve dolgozunk barátaimmal és a támogatókkal. A telet még vélhetően Rácalmáson tölti, így gondoskodni kell az állagmegóvásról, azaz Miska téli öltözetéről. El sem hiszem, lassan már iskolába mehetne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!