Dunaújváros

2014.11.07. 17:20

Kétszáz bánkis diák jelentkezett önkéntesen

Dunaújváros - Egészséges és fogyatékkal élő fiatalok kézműveskedtek, sportoltak, táncoltak, zenéltek együtt péntek délután a Bánkiban. Kapcsolda volt idén is.

Körmendi Erzsébet

Egy akkor még bánkis diáklány, Kerekes Fanni ötlete nyomán látja vendégül 2009 óta a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola diákserege a Jószolgáltati Otthon gondozottjait és a Móra Ferenc Általános Iskola tanulóit.

- Ne legyen fal az emberek között amiatt, mert egyikük egészséges, másikuk beteg. Ezt szeretném elérni. Azóta is fogyatékkal élőkkel, gyermekekkel foglalkozom. Két évvel ezelőtt végeztem a Bánkiban, de azóta is minden Kapcsoldára meghívnak, és szívesen jövök - hangsúlyozta a Kerekes Fanni tegnap, és örömmel figyelte a nagy sürgésforgást.

A Kapcsolda elnevezésű program népszerűségét bizonyítja, hogy a vendéglátó intézmény kétszáz fiatalja fogadta a nagyjából ötven vendéget. Nem jutott mindenkinek vendégpár, akinek segíthetett a kézműveskedésben, emiatt kicsit szomorkodtak.

A Kapcsolda arról szól, hogy közös délutánon együtt játszanak a bánkisok azokkal, akik nem olyan szerencsések az életben, mint ők. A programot öt évvel ezelőtt rendezték meg először, és népszerűsége nőttön nő azóta. Az önkéntesen együtt töltött délután példa arra, milyen sok tenniakarás, segítőkészség van a kamasz diákokban. A pedagógusok örülnek annak, hogy tömegesen jelentkeznek, szinti ki kell választani azokat, akiknek a részvétele szükséges a délután lebonyolításához.

Idén a 10/b, a 9/d és a 10/d osztály volt a programfelelős, az osztályfőnökök, Vadas Zsuzsanna, Futóné Szaucsuk Erika és Bognárné Pongrácz Mária irányításával. A fiatalok az iskola előtt várták a Jószolgálati Otthon gondozottjait és a Móra diákjait. Először a földszinti termekbe vezették őket, ahol együtt kézműveskedtek, ismerkedtek egymással. A bánkis fiatalok ügyes keze irányításával közösen párban szép terményképeket készítettek, muffint, mézeskalácsot festettek, gyöngyöt fűztek a fogyatékkal élők, valamint színezhettek, kipróbálhatták a csillámfestést kedv szerint. Mandalát is készítettek, mégpedig úgy, hogy a sok kis alkotásból a végén összeállítottak egy hatalmas mandalát. Akinek inkább a sportoláshoz volt kedve, labdázott, tollasozott.

A tornateremben volt az alkotóház után a Kapcsolda nagy közösségi zenés, táncos, sportos programja, amelyen minden résztvevő, vendég és vendéglátó részt vett. Zömében bánkisok, illetve meghívottak mutatták be zenei és táncos tudásukat, a produkciókat sportvetélkedő segélyezte. Felléptek baracsi néptáncosok is, akik a bemutató végén táncházba invitálták a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!