Dunaújváros

2015.12.17. 19:44

Karácsony szellemében, de... Rossz fény világítja be a közbeszerzést, hangzott el a közgyűlésen

Dunaújváros - A móriczosok gyönyörű dalai után a karácsonyvárás szellemében kérte Cserna Gábor a képviselőket a csütörtöki közgyűlés elején: a békesség, a lelki csendesség jegyében szóljanak hozzá a napirendi pontokhoz. Besztercei sajátosan értelmezte ezt.

Körmendi Erzsébet

Szabó Zsolt képviselő a karácsony szellemében aggódott, kapnak-e meleg ételt a téli szünetben azok a gyermekek, akik nehéz sorban nevelkednek. A szünidő örömöket hoz a legtöbb óvodásnak, iskolásnak, ám vannak nélkülözők, akikre gondolni kell. Ám a képviselő aljegyzőjétől kapott információi nem fedik a valóságot - derült ki Cserna Gábor válaszából -, a város gondoskodik a rászoruló gyerekek meleg étkeztetéséről a szünetben. Ezzel kapcsolatban bekérik az adatokat az intézményektől és a gyermekvédelmi felelősöktől, valamint az étkeztetésről tárgyalnak a DVG Zrt.-vel.

A közelgő szünetről Pintér Tamásnak gyermekkora nyaraira asszociált, aminek előtte a vakáció szót írták betűnként a táblára. A ció szóvégződésről viszont ma már a korrupció jutott eszébe, amire helyi példaként a stadionépítkezést hozta fel, ahol 5 millió forintért szakértőt bíztak meg, aki a volt vidám parkban rakatta le a kitermelt földet, amit most egy újabb haverral elszállíttattak onnan 6 millióért, és ebben az említett összesen 11 millióban a terület helyreállítási költsége még benne sincs...

A móriczos diákok lélekemelő, gyönyörű dalokkal vezették fel csütörtökön reggel a város karácsony előtti, idei utolsó közgyűlését
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Eredmény, következmény - mondta erre a polgármester: a földet elszállították, ami eredmény, a következményt illetően pedig megkérte a jegyzőt az előzmények ellenőrzésére, és az esetleges jogi lépések vizsgálatára.

Besztercei Zsolt hozta fel a közvilágítást. Szerinte pozitívum, hogy a polgármester nyilvánosan elismerte: ez nem sikertörténet. Ám úgy véli, ennél sokkal nagyobb a baj - és utal a jobbikosok, Pintér Tamás feljelentése is, ami a neten olvasható. Rossz fény világítja be a beruházás közbeszerzését, mondta. Felidézte, novemberben előkerült a 2013-as mérési jegyzőkönyv, amely alapján előre elegyértelmű volt, a leggyengébb fényforrásokat fogják beszerelni, mégis megtették. Ezen kívül is számos kritikai észrevételt fogalmazott meg, és a karácsony szellemét megcsúfolva a személyeskedéstől sem riadt vissza. Cserna Gábor csendes határozottsággal kategorikusan közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az általa 1993 óta elnökölt Fidesz helyi szervezetének bármely tagját is megvádolja korrupcióval a DK-s képviselő, akinek a hozzászólását mélységesen elítélve csak annyit mondott: ez mindennek a legalja. Sok helyen minősíthetetlenül gyenge a közvilágítás, ez tény, de Szepesi Attila alpolgármester ütemtervet készít a megoldására - ez volt a szakmai válasza a polgármesternek. Ami viszont az emberi részt illeti, szerinte Besztercei ne csodálja, ha vele nem ül le tárgyalni, ahogyan a többi ellenzéki képviselővel örömmel megteszi, mert ők konstruktívan állnak mindenhez. A napokban lezárják a pályázati dokumentációt, utána lehet és kell tenni a közvilágítás jobbá tételéért.

Később Szabó Zsolt képviselői indítványára napirenden volt egy eseti bizottság felállítása, amelynek feladata lenne a közvilágítási beruházás kialakult helyezetének elemzése, a felelősök megnevezése, szakmai szereplők bevonása, a megoldáskeresés, ám ennek megalakítását a közgyűlés nem szavazta meg.

Tóth Kálmán számot adott a végéhez közeledő esztendőről, bort, búzát és békességet kívánt a városlakóknak (ahogyan a többi párt képviselői is elmondták jókívánságaikat), majd Pintér Attila folytatta azzal, jó lenne, ha nagyobb rálátásuk lenne a képviselőknek és a városlakóknak is a költségvetésre. Valamint: mi várható az ISD Dunaferr-nél? - kérdezte a szocialista képviselő, mert mint mondta: vészjósló sajtótájékoztatót tartott a cégvezető, folynak a létszámleépítések, kérdéses a kohófelújítás. Szepesi Attila válasza: a Dunaferr mostanában nem tájékoztatja az országgyűlési képviselőt, a városvezetést, a polgármestert, reméli, jövőre változik ez a hozzáállás, mivel a cég meghatározó pillére a városnak.

Kínai befektető vásárolta meg

Dunaújváros – Rendeződötta helyi Triumph-üzem sorsa, egykínai befektető vásároltameg a Body FashionKft.-t. Egyelőre ennyitárult el a tranzakcióról apolgármester a csütörtöki közgyűlésen, majd hozzátette: januárban sajtótájékoztató formájában jelenti be az új tulajdonos terveit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!