Dunaújváros

2012.05.21. 21:58

Kanyaró: külföldön járvány, itthon ellenőrzés

Dunaújváros - A helyi gyermekek oltási papírjait is ellenőrzik a szakemberek. Cél: a biztonság, az ok: Ukrajnában és Romániában fertőz a kanyaró.

Szabó Szabolcs

- Pánikra semmi ok, pusztán csak a szakemberek ellenőrzik az oltási papírokat - fogalmazott a DH-nak dr. Sasvári Ildikó kistérségi tisztifőorvos.

- Az utóbbi hónapokban jelentős számú kanyaró megbetegedést jelentettek Ukrajna nyugati, hazánkkal is határos közigazgatási területeiről, valamint Romániából. A nyári turistaszezon, és az Ukrajnát is érintő futball Európa-bajnokság miatt várhatóan jelentős tömegek kelnek útra az érintett országokban, így nem árt az óvatosság - mondta el a szakember, aki hozzátette: a gyerekek és a fiatalok oltási papírjait megelőzési okokból vizsgálják most át.

Magyarország szinte teljes, több mint 99 százalékos átoltottsági mutatóval rendelkezik, így hazánkban nem fenyeget hasonló járvány, ám például tizenöt hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még be nem oltott gyermekkel nem tanácsolt Ukrajnába utazni. Emellett érdemes kikérni, utazás előtt a háziorvos véleményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!