Dunaújváros

2014.02.28. 18:40

Egy napig riasztási érték felett

Dunaújváros – A csütörtöki átlagértékek alapján a városban a szálló por koncentrációja meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Gallai Péter

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség mérőlaboratóriumának tájékoztatása szerint a Köztársaság úti, Dózsa iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint csütörtökön a PM10 szállópor huszonnégy órás átlagkoncentrációja 106,0 mikrogramm per köbméter volt, amely a megállapított hetvenöt mikrogramm tájékoztatási és a száz mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladta. Péntekre már normál szintre csökkent.

Azonban az egy órára vonatkozó mérési átlag lefutása csütörtökön estétől, éjszakától jelentős mértékű javulást mutatott, ami pénteken is folytatódott. Ennek alapján a pénteki, napra már nem vártak a szakemberek küszöbérték átlépést, ami nem is történt meg.

Február 28-án a reggeli adat szerint a szállópor levegőben mért koncentrációja húsz mikrogramm volt, mely még az ötven mikrogrammos egészségügyi határértéket sem közelítette meg. Ezt követően még tovább csökkent a koncentráció mértéke, délután egy órakor csupán öt mikrogramm, háromkor tíz, négykor pedig nyolc mikrogramm mért az állomás.

A déli szélirány és a monitorállomás egyéb mérési eredményei alapján feltételezhető, hogy a magas PM10 szállópor terheltséget döntően az ebből az irányból származó ipari szennyezés okozta. Mivel a riasztási küszöbérték túllépés a péntekre megszűnt, ezért további intézkedések a jogszabály szerint nem indokoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!