Dunaújváros

2012.07.26. 05:36

Illegális lerakó és égetőhely

Dunaújváros - Kimaradt az életemből, hogy ezt a helyet szebb korában is lássam. Sebaj. Viszont kár volt így látnom, ahogyan most kinéz. A néhai munkásőrbázisból illegális szeméttelep lett. Sőt!

Pekarek János

Az újkeletű, legfeljebb huszonkét éves  népi bölcsesség szerint azt az épületet, amelyik funkcióját veszítve őrző-védők kezére kerül, heteken belül széthordják ismeretlenek. (Most csak az egykori Barátság úti általános iskolát említjük példaként.)
De a fenti bölcsességen csiszolni kell még. Széthordják azt is, amit nem őriznek...
Erre is van példánk: a volt munkásőrbázis.
Én sosem jártam ott, míg állt - de mondják, hogy a papírgyár mögötti völgyben meghúzódó, panelből-téglából emelt oktató- és kiképzőközpont, mellette egy kis lőtérrel valamikor egészen jól nézett ki.
Ennek rég vége. Legalább tíz éve.


Tévedés ne essék: nem az épület egykori funkcióját hiányoljuk, sem azt, hogy ez idő szerint nem valamely más félkatonai szervezet gyakorol benne.
Az is igen nehéz kérdés, hogy vajon mire lehetett volna hasznosítani egy ilyen, viszonylag korlátozott befogadóképességű és funkciójú épületet, a várostól és buszmegállóktól távol, a papírgyári ipari komplexum háta mögött?
Amíg létezett a motokrosszpálya a közelben, addig élhetett a remény, hogy esetleg klubházat, vagy hasonlót lehet kialakítani-  ha nem is a bázisból, de a helyén. Most már ez sincs.
Az pedig egész biztos, hogy létezik tervszerű bontás, amivel nem csak az építőanyagok szétlopását, de az ebből eredő balesetveszélyt és környezetszennyezést is meg lehet(ett volna) előzni.

A bázis mára gyakorlatilag eltűnt: csak derékmagasságú betonfalak jelzik, hol állt valamikor. Közöttük téglatörmelék. Már ez is szomorú látvány lenne - de ráadásul a domboldalban lévő helyet, ahova egy keskeny betonút vezet, tehát viszonylag jól megközelíthetőnek számít, az illegálisan lerakott szemét, ismeretlen vegyi hulladék és építési törmelék  tonnái borítják. Húsz lépésnyire ma is gondosan művelt mezőgazdasági tábláktól. Erdő közepén.


De még tudjuk folytatni. A nem túl gusztusos terület nagy részét vastagon  fekete korom borítja: néhány  kábeltolvaj itt szokta leégetni a szigetelést a huzalokról.
S ha még csak a volt munkásőrbázis területe nézne ki így!
Azonban a lustább szemétlerakók vagy a türelmetlenebb tolvajok  le sem mennek odáig. Már az odavezető úton, vagy az út mellett leszórják terhüket.
Mondom: ipari terület ez, amit amúgy sem tesz szebbé a szél által  a papírgyár hulladéktárolójából kifújt sok papír. De nem így kellene kinéznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!