Dunaújváros

2013.02.12. 17:08

Hogyan védekezzünk?

A dunaújvárosi rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának szakemberét hívták meg a Városalapítók klubjába szerdán a kereskedelmi középiskolába: a bűnmegelőzésről beszéltek.

Pekarek János

Zsúfolásig telt terem előtt kezdte meg előadását szerdán délután a Városalapítók klubjában Horváth Diána rendőr zászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának nyomozója és előadója arról, hogy hogyan védhetik meg magukat és értékeiket az idős emberek.

Ahogyan a zászlós elmondta: a fiatal- és az időskorúak elleni bűncselekmények külön kategóriát képeznek a bűnüldözési munkában mivel az áldozatok sokszor nem járnak el kellő körültekintéssel. Ennek ellenére a rendőrtiszt hangsúlyozta, hogy nem akarja kioktatni az egybegyűlteket: viszont szeretne néhány jótanácsot adni a mindennapi élet megkönnyítéséhez.

 

Horváth Diána rendőr zászlós a  körültekintésről, egyszerű technikákról beszélt (Fotó: Vohlmann György)



Amihez az is hozzátartozik, hogy a rendőrök szerint nem annyira rossz a helyzet, ami a közbiztonságot illeti, mint ahogyan azt az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének romlása mutatja! És itt nem hallgathatjuk el a sajtó felelősségét sem: hiszen egy-egy nagyobb feltűnést keltő bűnesettel az újságok, a tévé, a rádió és internet sokszor hetekig foglalkozik.

Ez pedig akár hónapokra meghatározhatja a híradásokat figyelő emberek hangulatát és veszélyérzetét. Ugyanakkor, jegyezte meg a rendőr zászlós, soha nem árt a körültekintés és az óvatosság! Sokszor már egészen egyszerű óvintézkedések nagyon sokat számítanak.

 

Szabadi Imre, a Városalapítók klubjának elnöke  szerint az idősek egyik legnagyobb problémája a biztonság (Fotó: Vohlmann György)

 

Például az, hogy ha valaki elmegy otthonról, ne hagyjon üzenetet az ajtón, se rokonoknak, se szomszédoknak. Viszont zárjon be minden távozásnál gondosan ajtót, ablakot! Még nyáron se hagyjon nyitva semmit, különösen ne a földszinten, vagy családi házban!

Ha hosszabb időre távozunk, mindig legyen, aki kiüríti a postaládát: a teli láda egy jel a betörőknek... Mindig legyen ismerős, aki időnként körülnéz a lakásban. Soha nem adjunk információt magunkról, körülményeinkről idegeneknek, még ha kedvesek, akkor se. És egyszerű, néhány száz forintos eszközökkel: ajtókitámasztó ékkel, ablakriasztóval, személyi riasztóval még a szubjektív biztonságérzetünket is javíthatjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!