Dunaújváros

2015.08.02. 10:56

Házasságkötések és válások - Színlelt szeretők, hazug hitvesek

Dunaújváros - A Magvető Kiadó gondozásában, a Gyorsuló idő sorozatban, 1981-ben megjelent Színlelni boldog szeretőt utánnyomását követő Színlelni boldog szeretőt - Hazudni boldog hitvest szociográfiákban Miskolczi Miklós a házasságban élés erkölcsének és etikájának új (vagy nem is annyira új) jelenségeiről, a külső kapcsolatokról, szerelmi háromszögekről ír.

Szente Tünde

Egyszerű az élet, csak egy kicsit meg kell komplikálni - gondolattal kezdődik Miskolczi Miklós: Mindenki mással csinálja, 1985-ben kiadott kötete, amelyben dunaújvárosi adatokra lelünk:

- A kohóiparáról híres D.-ben a városi-járási bíróság évente ötszáz házasságot bont fel. A városi anyakönyvi hivatalban évente hatszáz házasságot kötnek. Magyarországon az ezer lakosra jutó válások száma 2,3. D.-ben ezer lakosra évente hat válás jut, 1974 áprilisában 51 házasságot kötöttek. A menyasszonyok közül huszonegy még nem volt 20 éves, a vőlegények közül huszonegy még nem töltötte be a 22. életévét. Az anyakönyvvezető szerint rohamosan csökken a házasulandók életkora. Huszonöt-huszonhat éves menyasszony már alig van, hacsak nem második vagy harmadik házasságát köti. A házasulandók csaknem ötven százaléka visszatérő, vagyis nem először áll az anyakönyvvezető előtt. A Vigadó kisvendéglőben minden szombaton zártkörű rendezvény van. Lakodalom. Rántott hús, sült hús, harminc személyre, ötven személyre. A házi lagzi egyre ritkább. Legfeljebb akkor csinálják, ha az örömszülők egyike közeli faluban lakik.

- Dunaújváros a fiatalok városa. Két éven belül lakást kap az az ifjú házaspár, amelynek legalább egyik tagja itt született. D.-ben ma gyakorlatilag nincs bölcsőde- és óvodahiány. Az országos átlagnál magasabb az ezer lakosra jutó élveszületések száma, a száz élveszületésre jutó művi vetélések száma, és a fogamzásgátló szerek fogyasztása. D. nem különleges város, csak fiatal. Az ötvenes évek végén óvodahiánnyal küzdött, a hatvanas években az általános iskolai tantermek száma bizonyult kevésnek, a hetvenes évtized fordulóján középiskolákat kellett építeni. Mindig a szerint, ahogy az úgynevezett Ratkó-gyerekek nőttek. A lakosság nagyobbik fele két-háromműszakos munkarendben dolgozik. A házaspárok általában azonos műszakba kérik magukat, hiszen máskülönben alig találkoznának. D.-ben, ahol sok előregyártott panelből készült ház áll, panelbébiknek hívják azokat a gyerekeket, akik szüleik házasságkötése után számított kilenc hónapon belül születnek.

A házasságok tekintélyes részét nem az egymásban megtalált és becsült értékek éltetik, működtetik, hanem a megszokás, a bizonytalanságtól való félelem és a gyermekekkel szemben érzett bűntudat Fotó: Bali Attila archív

- 1974 áprilisában 203 gyerek született és a kismamák közül negyvennégy fiatalabb volt 20 évesnél. A múlt év egyik hónapjában 195 gyermek született, közülük 43 a szülők esküvője utáni kilencedik hónapot be nem várva érkezett. 22 százalék. Ez annyit jelent, hogy a megelőző nyolc hónapban kötött 366 házasságból 43-ban a menyasszony már gyermekével a szíve alatt állt az eskető hivatalnok előtt. 12 százalék. Egy bontóbíró mondja: Sokéves tapasztalatom, hogy amelyik házasság megköttetik a férfi adott szavánál fogva, az hamarosan felbontatik a nő hajánál fogva.

- És Mikor látlak legközelebb? Kilátásba helyezhetünk (úgysem tartjuk be) egy mozit, esetleg színházat, avagy végre egy hosszú beszélgetést. Aztán már jön is a megváltó autóbusz. Még odasúgjuk. Majd kereslek , vagy: Holnap feltétlenül hívj . És ekkor már valóban csak pillanatok kérdése, hogy eltűnjön szemünk elől életünk legkülönösebb bolygója, a nő, akihez a legambivalensebb érzés köt: fél órán belül tudjuk kívánni és utálni.

- Az ember direkt örül, ha talál egy férfit, aki legalább nem hazudik, nem ígér, de láthatóan rutinosan oldja meg a dolgot. Szabályos felüdülés együtt lenni valakivel, aki nem akar folyton becsapni, nem álcázza magát, nem akar elhitetni semmit, nem titokban nézi meg az óráját, és nem mondja, hogy taggyűlésre kell sietnie, amikor ő a soros, hogy a gyereket elhozza az óvodából. - Részlet Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt kötete második, - 1982-es magánkiadásából.

A válóok feltárásával számos tudományág foglalkozik. A szociológia által feldolgozott okok közül legjelentősebbnek tűnik: a család funkcióinak változása, a városiasodás, a gazdasági függőség megszűnése, a házastársi szerepek eltérő értelmezése, az érzelmi-szexuális kiüresedés stb.

A jogtudomány sorrendet is állít, mégpedig a válóperi iratokon feltüntetett okok alapján. Eszerint a mai magyar házasságbontások okai: italozás, durvaság, házastársi hűtlenség, elhidegülés, a nők túlzott terhelése stb. (Miskolczi Miklós: Színlelni boldog szeretőt Hazudni boldog hitvest 1985-ben megjelent könyvéből idézet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!