Dunaújváros

2017.05.23. 20:05

Felvidéki kirándulás

DUNAÚJVÁROS Emlékezetesen jól sikerült kiránduláson voltak a múlt héten az Arany-iskolások a Határtalanul! programban.

Pekarek János

A Felvidék művészeti értékei - ezt a címet viselte az Arany János Általános Iskola negyven hetedikes diákjának és négy pedagógusának tanulmányi kirándulása, amelyet május 15. és 17. között rendeztek a Határtalanul! pályázat támogatásával.

Az első felvidéki napon három híres bányavárost kerestek fel: Selmecbányát, ahol a szabadtéri bányászati múzeumot látogatták meg, majd megnézték a belváros nevezetes épületeit. Ezután Körmöcbánya következett, ahol a középkori városközpontot, valamint a pénzérmék múzeumát tekintették meg. Végül Besztercebánya volt soron, itt a Felvidék legszebb főterével ismerkedtek.

A második nap Ótátrafüreden kezdődött: a századfordulós villák és szállodák között. Nem hagyták ki Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várrom-együttesét, a szepesi várat sem, majd a délután a fehér asszony városában, Lőcsén töltötték, a városházán, a Szent Jakab-templomban.

A kassai székesegyházban, Rákóczi sírjánál Fotó: Amatőr felvétel

A harmadik napon felkeresték Torna község magyar iskoláját, és átadták a dunaújvárosi szülők és az iskola Aranyecset alapítványának segítségével összegyűjtött ajándékaikat a szlovákiai magyar gyerekek nagy örömére. Rögtönzött kiállítást is rendeztek a kiránduló rajztagozatosok alkotásaiból.

Végül Kassára látogattak, ahol a magyar gótikus művészet kiemelkedő alkotását, a Szent Erzsébet-székesegyházat csodálták meg. Megkoszorúzták Rákóczi fejedelem itteni nyughelyét is. A belvárosi sétán fotókat, vázlatokat készítettek a főtér nevezetes épületeiről, valamint Hóhérbástya udvarán álló Rodostói házról. Június 6-án Határtalanul! témanapot rendeznek az Arany iskolában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!