Dunaújváros

2015.07.28. 17:16

Ez vízállásnak már alig nevezhető

Dunaújváros – A kicsinél is kisebb az úgynevezett vízállás a Dunán. Sovány vigasz, hogy a Tiszán is ez a helyzet.

Pekarek János

Alig változó vízállásokat mérnek – jegyzi meg a hydroinfo internetes portál mind a Duna, mind a Tisza magyarországi szakaszára. S ez az átlagember számára is elfogadható: elég, ha csak egy pillantást vet a folyóra városunknál. Alig változott a múlt héthez képest. Amikor már az is sokat számít, amit a fotóriporter elmondása alapján kell számításba vennünk: hogy egyáltalán nem mindegy, milyen hajó áll a parthoz közel, mivel az oldallemez magassága is nagyban befolyásolja a vízállás-érzékelésünket, akkor sejthetjük, hogy nincs túl sok víz a mederben.

A múlt héten is a nulla centiméterhez közelítő értékekről kellett beszámolnunk. Akkor – úgymond – Adonynál és Dunaújvárosnál áradt a folyó. Máshol apadt. Ám a mi kikötőnk öblében is hihetetlen szárazságot, iszapot, zátonyokat lehetett fényképezni „áradás” közben... Most sem igen változik a helyzet. Kedden reggel 11 centimétert mutatott a vízmérce Dunaújvárosnál. Naponként a következő értékeket jósolják a szakemberek: 12, 11, 8, 12, 16, 12 centiméter. Vagyis jövő hétfőn majdnem ugyanott lesz a vízszint, mint most most volt. Hacsak valamilyen iszonyatos felhőszakadás-sorozat nem következik be a vízgyűjtőn...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!