Dunaújváros

2012.08.07. 16:10

Éhezőknek segítettek

Dunaújváros, Kulcs - Az önkéntes segítői munka szépségeivel és nehézségeivel nemzetközi szinten ismerkedhetett még két széchenyis diák Amerikában. Töltést adott nekik az ott töltött három hét.

Körmendi Erzsébet

A Széchenyi gimnázium 11. b osztályának diákjai, Kovács Gergő és Orbán Adrienn fáradtan, de élményekkel csordultig töltve érkeztek haza Amerikából múlt hét közepén. Szerb, szlovén, szlovák, magyar és az Egyesült Államokban élő társaikkal együtt a Youth Leadership programban vettek részt. Gergő szerint a program egyfajta irányt mutat olyan fiataloknak, akik aktívan részt vesznek lakóhelyük önkéntes életében, Adrienn például a kortárs segítőként is dolgozik. A végén kisebb és nagyobb projektet kell kidolgozniuk és megvalósítaniuk.
Sok mindent láttak... Gergő például hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozott Kansas Cityben,  és élelmiszert csomagolt egy ellátó központban.

- Órákon át pakoltam a krumplit, ami nem tűnik túl nagy dolognak. De amikor arra gondoltam,  van gyerek, akinek ez jelenti majd a hétvégi ételt, örültem, hogy segíthettem - újságolta Gergő. 
A fiatalember elhatározta, hogy hazatérve kis programként tankönyveket gyűjt  a Széchenyiben. Az ő régi könyvei a pincében foglalják a helyet, nem  érti, miért nem  kell autómatikusan leadni azokat.

Adrienn éhező gyerekeknek csomagolt élelmiszereket Raleighben, a szállítmányt Afrikába vitték a segítők. Előadásokat látott és hallott az éhínségről, önkénteseket is toborozott,  bemutatta nekik, hogyan dolgoznak a csomagolóban.
- Így fejlesztették az úgynevezett  vezetői képességünket, hogy megtanuljunk minél több embert ösztönözni az önkéntes segítő szervezetbe, és akár nonprofit szervezetet létrehozni ilyen célra - mondja Adri.

A  két fiatal ismerőstől hallott a pályázatról, és nagy verseny volt a kijutásért: hat motivációs levelet írtak meg angolul és több száz diák közül húszat hívtak be a válogatásra, hat fős zsűri előtt zajlott az interjú, ami alapján tíz tanulót választottak a háromhetes ösztöndíjra.
- Teljesen megváltoztatott a három hét. Moldvából származó családnál laktam Raleighben, megláthattam, honnan hova juthat, vagyis bármit elérhet az ember küzdelemmel és munkával - mondja Adrienn.
Gergőnek is sokat adott a program: - Három hétig reggeltől estig hajtottunk megállás, pihenés nélkül, de megérte. Tele lettem motivációval, önkéntes szeretnék lenni, segíteni másoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!