Dunaújváros

2012.10.31. 06:00

Egyre kevesebb a tartalék a lakosságnál

Budapest, Fejér - Tovább csökkent, a tavaszi 34-rôl 32 pontra az OTP Öngondoskodási Index értéke. A megtakarítási formák – jobbára a pénz hiánya miatt – mind veszítettek népszerűségükből.

Klecska Ernő

– A tavaly nyáron még 36 ponton álló mutató az elmúlt közel másfél évben lefelé mozgott, és bár az öngondoskodás megítélésének tekintetében javulás tapasztalható, a többségben lévő negatív tényezők a korábbinál újra alacsonyabb számot eredményeztek. Nőtt az újonnan megtakarításba kezdők száma az előző mérésekhez képest, ugyanakkor csökkent azoké, akik rendelkeznek pénzügyi megtakarítással vagy akár vésztartalékkal. A többség továbbra is az államtól reméli a nyugdíjat – ismertette Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató- helyettese a Takarékossági Világnap keretében rendezett konferencián. Negatív irányban befolyásolta az indexet, hogy míg másfél évvel ezelőtt a megkérdezettek közel kétharmada, ma már csak fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával. A 2011 nyarán mért 63-ról idén szeptemberre 50 százalékra esett arányuk. Az elmúlt másfél évben a bankbetéteket kivéve – ezek aránya tavasz óta kismértékben még növekedett is – minden más pénzpiaci megtakarítási forma veszített elterjedtségéből. – A reáljövedelmek idén és jövőre legjobb esetben stagnálnak – mondta hétfőn, a VOSZ országjárásának első állomásán Székesfehérváron Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója. Hasonló adatokat publikált nemrég a 2012-2013 éves előrejelzésében GKI Gazdaságkutató Zrt. is. E szerint az árfolyamgát igénybevétele kissé növeli a lakosság elkölthető jövedelmét, de a fogyasztás ezzel együtt is csak változatlan szinten marad. A lakosság 2013-ban is nettó hitel-visszafizető marad. Bizonytalan gazdasági helyzet esetén ismét erősebbé válhat a megtakarítások külföldön való elhelyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!