Dunaújváros

2012.09.11. 06:10

Csatornát mindenhova!

Fejér megye - A települések rendszeresen élnek a pályázatok adta lehetőséggel és igyekszenek infrastrukturális lemaradásukat behozni. Fontos az ivóvíz minősége és a szennyvíz tisztítása.

Tribolt Lajos

Kisláng szeretné minél előbb megoldani a szennyvíz elvezetését, tisztítását. Pályázott a munkákra és első körben 47 millió forintot  kapott az előkészítésre, tervezésre. Azt követően a kivitelezésre is pályázatot nyújtottak be, amiben 949 millió forintot nyertek, ez 85.3 százalékos támogatottság. Az önrész 187 millió forint, ami zömében a lakosság hozzájárulásából áll össze. Sokan előtakarékoskodtak - hiszen az előkészítés 2006. óta tart -,  mások  egyben fizették be az önrészt. A víziközmű társulás 2009-től működik, a kétharmados támogatottság meg volt, így mindenkinek kötelező a rákötés és a hozzájárulás.
Rumpler Tibor polgármester lapunknak elmondta,  hogy most írják majd ki a közbeszerzési eljárást, úgy számol, hogy idén még kiválasztják a kivitelezőt és ahogy az idő engedi, tavaszzal elkezdődhetnek a munkák. Abban bízik, hogy jövő év végére már próbaüzemet tarthatnak. Annál is inkább, hiszen a település sík vidéken fekszik és úgy tűnik, a belvízzel, talajvízzel sem igen kell számolni. A településen egyébként összesen 739 ingatlan vár a szennyvízhálózat bekötésére.

Aba az ivóvíz minőségén szeretne javítani. A községben lévő ivóvíztelep vize az uniós határértékeknél  több ammóniát és fluoridot tartalmaz. A kormányzat kiemelten kezeli az egészséges ivóvíz biztosítását, így Aba is kapott 14,8 millió forintot a beruházás előkészítésére. Ennek önrészére pályáztak a Belügyminisztériumnál és nyertek 2,6 millió forintot (nem milliárdot, mint az a múlt héten megjelent). Most a pénzek birtokában elkészülhet a megvalósíthatósági tanulmány, elvégezhetők a szükséges vizsgálatok és megtörténhet a tervezés. A dokumentumok birtokában lehet majd pályázni a tényleges beruházás költségeire, amelyek több 100 milliós nagyságrendűek lesznek. A megfelelő pályázat esetében biztosra vehető a támogatás, mivel a kormány előnyben részesíti e támogatásokat, sőt el is várja az érintett önkormányzatok pályázását és uniós pénzből minél előbb szeretné megoldani az egészséges ivóvíz biztosítását.
Abán egyébként az új tisztítómű a meglévő vízműtelepen épülne meg, ott, ahol a négy kút működik. Kossa Lajos polgármester tájékoztatása szerint a tényleges beruházásra már a jövő év során benyújthatják a pályázatot, s két év múlva a mainál egészségesebb ivóviz juthat el a település  lakásaiba, intézményeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!