Dunaújváros

2012.07.03. 05:23

Bányató: aktív és passzív pihenés

Szalkszentmárton - Dunaújvárostól légvonalban alig pár kilométerre vannak a szalki bányatavak, azonban autóval sincs messze: mindössze harminc kilométer.

Anda Fábián

Évekkel ezelőtt, amikor a Pentele híd még nem készült el, és a dunaújvárosi komp is sűrűn járt, a Szalkszentmárton közelében található bányató népszerű volt a helyiek körében: ki-ki kerékpárral, autóval ment át a "túloldalra", ahol kristálytiszta a víz, homokos a part.

Több mint tíz éve még sóderkitermelés helyszíne volt a mostani tavak környéke, ahol ma már kikapcsolódni vágyók százai keresik fel ezekben a forró napokban a hűs vizet. A tó egyik részén  jetski-től hangos a part, a hétvégén több gépet is lehoztak megfuttatni.



A fürdés, mint hazánk közel ezer bányatavában, itt is tilos, az üzemeltetők napozójegyen kívül horgászjegyet árusítanak, azonban óhatatlan, hogy a fürdővendég ne mártózzon meg a tiszta, hűs vízben  pláne, amikor az átlagos napi hőmérséklet meghaladja a 25 Celsius fokot.
A fürdést tábla is tiltja, a mélyvíz komoly veszélyeket hordoz magában, ezért nem ajánlott a fürdés.

A tó - amely búvárkodásra is alkalmas - a dunaújvárosi búvárklub bázisa is, itt egész évben szervezett oktatás és versenyek is zajlanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!