Dunaújváros

2014.04.11. 19:30

Dunaújvárosban országos átlag feletti a bírák munkája

Dunaújváros - A tavalyi esztendőről tartott beszámolót a napokban a Székesfehérvári Törvényszék. Ebből többek között az is kiderült, hogy a dunaújvárosi járásbíróság polgári bírói létszáma kritikussá vált 2013-ban, és az itteni bírák munkaterhe az országos átlagot is meghaladta.

Gallai Péter

Erről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, amelyet az összbírói értekezlet után tartottak a Székesfehérvári Törvényszéken. Ami az adatokat illeti:. járásbírósági szinten a gazdasági perek kivételével valamennyi ügyben emelkedés állapítható meg az előző évi adatokhoz képest, így a csökkenő tendencia megváltozott. Dr. Gerber Tamás, a törvényszék elnöke elmondta, hogy összlétszámuk 331 volt, hasonlóan a korábbi évhez, az engedélyezett bírói létszám pedig továbbra is nyolcvanhárom. Tartós távollétek, illetve az Országos Bírósági Hivatalhoz történt felrendelés folytán azonban ténylegesen hetvenhat bíró dolgozik. A bírósági titkárok engedélyezett száma huszonhárom, ami igencsak kevés, mert az általuk intézendő szabálysértési ügyek száma kiugróan megemelkedett. ezen a téren ügyintézőből is nagyon kevés van. A létszámproblémákat tekintve a Dunaújvárosi Járásbíróság polgári bírói létszáma kritikussá vált az év során egy tartós távollét, és egy felrendelés miatt, valamint a korábban nyugdíjazott bíró munkájának megszűnésével.

Tavaly a 64.537 érkezett üggyel a Székesfehérvári Törvényszék országosan a hetedik helyen áll, az előző évhez viszonyítva ez közel hetvenszázalékos emelkedés, amely a legnagyobb mértékű. Ehhez képest nőtt a befejezett ügyek száma, közel hatvan százalékkal, ami a negyedik legjobb eredmény.

A bírói munkateher büntető peres ügyszakban is meghaladja az országos átlagot. A vidéki bíróságok közül a Dunaújvárosi Járásbíróság ügyiratforgalmát és az ehhez párosuló dolgozó bírák arányát kell kiemelni. Ez a teher az országos átlagot lényegesen meghaladja, és a legmagasabb a Székesfehérvári Törvényszék illetőségi területén. Büntető ügyszakban ugyancsak lényegesen meghaladja az országos átlagot ez a szám.

A nehéz helyzet megoldása érdekében a törvényszék elnöke, miután megyén belüli kirendelés nem jöhetett szóba, ezért a Szekszárdi Törvényszékkel kötött megállapodás alapján a Paksi Járásbíróságtól rendelnek ki áprilisban egy büntető ügyszakos bírót.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde elismeréssel szólt a fehérvári törvényszék munkáról. Mint mondta, a létszámhoz és a leterheltséghez képest erőn felül teljesítenek, miközben egy járásbíróra 46 százalékkal több munka jut, mint az átlag. Kiemelkedőt nyújtott a fehérvári törvényszék a szabálysértési ügyekben, a büntető ügyszakban, az itteni bírósági mediációnak pedig a csodájára járnak. Törvényszéki elnökök érkeznek Fehérvárra tanulmányozni a bírósági közvetítést. Miután a fellebbezések aránya alacsony, az országos átlag alatti, a joggyakorlat kiszámítható, egységes, a bizalom is megvan a bíróság iránt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!