Dunaújváros

2013.04.11. 14:08

A tavasz biztos jele!

Érdemes személyesen is szemügyre venni: szépen terjed az újonnan, önkéntesek által ültetett gyümölcsöskert a Duna-parton! Pótolták az elpusztult, kitördelt fákat, virágozni készül a liget.

Pekarek János

A nagyon várt tavasz egyik legbiztosabb jele a faültetés. Sok más, erre hivatott cég (például a városi erdészet, vagy a partvédelmi vállalat) mellett önkéntesek is részt vállalnak ebből. A helybéli Újpart Művészeti Egyesület kezdeményezte, immár harmadik évébe lépett Duna-parti faültetési akció keretében az elmúlt napokban, vagyis: mihelyst csak lehetővé tette az időjárás, önkéntesek részvételével folytatódott az alsó Duna-parton a faültetés.

Mégpedig úgy, hogy az eddig kiültetett fák közül elpusztult, nem meggyökeresedett példányokat, vagy az életképesnek bizonyult, ám a kevésbé életképesnek mutatkozó emberek által kitördelt facsemetéket ásták ki, és pótolták újakkal a kikötői öböl nyugati partján, a partvédőmű tövében. Így most, ahogyan Kaszás Éva, a faültetés egyik kezdeményezője és szervezője mondta, pillanatnyilag minden, a kiválasztott területre ültetett gyümölcsfa-csemete él és virul!

Az önkéntesek által harmadik éve ültetett-gondozott liget egyre szebb lesz: facsemeték virágzás előtt (Fotó: Vohlmann György)

Mégpedig a szó legszorosabb értelmében: mint az fényképfelvételünkön is látszik, a kis fácskák rügyeznek, némelyik már ki is virágzott. Egy-két nap, és szemet gyönyörködtető látványban lehet részük az arra sétálóknak! Reméljük, ez a látvány megakadályozza majd az esetleges randalírozókat is az újabb kártételekben...

A faültetési akció pedig természetszerűleg tovább folytatódik: mégpedig május 11-én, a Madarak és Fák Napján, ugyanott, ahová eddig is ültettek fákat az önkéntesek. A májusi összejövetelen középiskolások közreműködésével zajlik majd az akció. Akiknek együttműködésével másfél éves pályázatot nyertek az ültetők: erről később!

 


Magunknak ültetjük...

- A három éve kezdődött társadalmi faültetési akció során már több mint kétszáz facsemetét ültettek el.

- A faültetésben önkéntesek: többnyire középiskolások, művészek, nyugdíjasok, kiskert-tulajdonosok vesznek részt.

- A faültetőket szerszámokkal, öntözővízzel, szakemberekkel és főként: területtel támogatja a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat. - A gyümölcsöskert telepítésének ötlete az Újpart Művészeti Egyesülettől származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!