Dunaújváros

2012.12.11. 19:18

A leszerelt gázóra esetéről

Kisapostag - Ki tartozik kinek? Mivel a Túróczi-család gázdíj-átalányt fizet, könnyen lehet, most épp a szolgáltató tartozik nekik. Gáz azonban még jó darabig nem lesz a mindössze tízéves, faluvégi családi házban...

Pekarek János

Túrócziéknál kikapcsolták a gázt. 

Azaz... Még ha csak kikapcsolták volna! Azonban a gázórát is leszerelték, aminek következtében könnyen előfordulhat, hogy a háromgyerekes kisapostagi család melegvíz és működő családi tűzhely nélkül tölti a karácsonyt. Ezer szerencse, hogy a fűtés fatüzelésű kazánról megy a mindössze tízéves, de bizonyos szempontból (a gázosok szempontjából) máris elavult családi házban, különben most még fagyoskodhatnának is. 

A dolog kezdete az őszre nyúlik vissza, amikor az átlagos (átlagosan szerény) körülmények között élő család, bár a férjnek  és a feleségnek is van munkája, nélkülözni volt kénytelen megszokott bevételeinek egy részét. Azt tették hát, amire annyian kényszerülnek: sakkozni kezdtek a csekkekkel. Most ezt fizetjük be, most azt...

 

Túróczi Rita tízéves nagyfiával kisapostagi konyhájában. Gáz nincs (Fotó: Lázár Zsolt)


A szeptemberi és az októberi gázdíj így elmaradt. 

November elején megjött a felszólítás, hogy fizessék ki. Ezért a feleség, Túróczi Rita be is fizetett két részletet. 

Történt azonban egy malőr. Azt a két részletet a novemberi és a decemberi csekken fizette be, amit a szolgáltató nem könyvelt vissza októberre és szeptemberre.  Rita hiába reklamált, hogy ő fizetett! Annyira hiába, hogy hétfőn reggel, a család távollétében két szerelő bement az udvarba, és leszerelte a gázórát.  

Sok rohangászás és magyarázkodás következett ezután. Túrócziék kifizették a tartozást, befizették a visszakapcsolási díjat, de a gázt nem kapcsolják vissza. Addig, amíg az új gázbekötéseknél követelt  módon a család nem igazolja, hogy minden vezeték szabványos (a szerelő már jelezte, hogy tízéves házban biztosan nem az, cserélni kell), van szellőzőrés az ablakon, a kémény is rendben van, a vezetékeket pedig villanyszerelő földelte. Mindennek persze ára is van, mégpedig több tízezer forint...Varga Ivett, az E-ON szóvivője azt mondta: csak a szabványnak megfelelő helyre szerelhetnek gázórát. Egyébként az E-ON december 20. és január 7. között, a nyugodt ünnepek érdekében felfüggeszti a  gázkikapcsolásokat. Aminek őszintén örülünk,  csakhogy  Túrócziékon ez már nem segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!