Dunaújváros

2012.10.29. 08:08

A kis múzeum nagy elismerése

Budapest – Egy mindössze három munkatárssal dolgozó, apró kulturális intézmény – a Kassák Múzeum – nyerte el az idén a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését... A red dot a kiemelkedő dizájn védjegye, amit világszerte elismernek.

Gábor Gina

A versenyen évente változó összetételű neves szakértőkből álló zsűri válogat három fő kategóriában (formatervezés, kommunikációs dizájn és termék dizájn koncepció). A nyertes munkákat a legnagyobb kortárs dizájn gyűjteményekben, az esseni és a szingapúri red dot múzeumokban is kiállítják. Ezért számít itthon igazi különlegességnek, hogy a mindössze három munkatárssal dolgozó óbudai Kassák Múzeum új arculata nyerte el az idén a ezt a rangos elismerést – a kommunikációs dizájn kategóriában.

Mindez Sasvári Edit művészettörténész Csatlós Judit muzeológus, Szőke Katalin pr szakértő és Lepsényi Imre dizájner kétéves, összehangolt munkájának eredménye. Az elismerést a napokban ők négyen vették át a nagyszabású díjkiosztó gálán, Berlinben. (Érdekesség, hogy a kommunikációs dizájn kategóriában az első magyar díjat tavaly nyerte el Lepsényi Imre a budapesti Izraeli Kulturális Intézet arculatával: az idén Lepsényi pedig két díjat hozott el Berlinben, az egyiket a Kassák Múzeum arculatáért.) Sasvári Edit vezetésével a múzeum két éve új koncepció mentén működik, amelynek a magas színvonalú dizájn fontos részévé vált. Arculatában a kassáki szellemet megidéző – de formailag nem másoló – korszerű és kortárs szemléletű dizájn született.

A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar. Kassák Lajos munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, együttműködés, szellemi műhelymunka, kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a „K” másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja. Az egységes, a kassáki életmű egészét és a múzeum programját egyaránt korszerűen tükröző arculattervre most a nemzetközi zsűri is felfigyelt. Mindez azért is nagy szó, mert az idén 68 ország 14 ezer résztvevője küldött be pályamunkát. Az idén vagy az elmúlt évben szintén arculatért kapott red dot díjat a frankfurti Städel Museum, az amszterdami Van Gogh Museum, a szöuli Natiomal Art Museum...

– Jó érzés olyan csapatba tartozni, amelynek a kultúra területéről híres intézmények, a piaci szférából pedig a dizájn iránt elkötelezett legnagyobb cégek a tagjai. A Kassák Múzeum célja, hogy a magyar közönségnek a múzeum programján keresztül lehetősége legyen a nemzetközi kitekintésre, ugyanakkor megismertessük a külfölddel a magyar kultúra egy jelentős szeletét. Ezzel is Kassák Lajos kezdeményező törekvéseihez kapcsolódunk – mondta Sasvári Edit, aki ezer szállal kötődik Fejér megyéhez is: eredetileg dunaújvárosi, majd művészettörténészként évekig dolgozott a fehérvári Szent István Király múzeumban.

 A díjazott arculati elemeket novemberben kiállításon is bemutatják Budapesten, a Kassák Múzeumban. A díj birtokosai számos lehetőséget kapnak, hogy bemutassák a nyertes művet: ezek közé tartozott a berlini ünnepélyes gála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!