Dunaújváros

2016.11.30. 17:35

Hallottak már Pirezföldről?

Dunaújváros - A fölöttünk-közöttünk lebegő világ példa nélküli. Folyamatosan változtatja helyét.

Várkonyi Zsolt

Szerkesztőségünk is csak a közelmúltban szerzett tudomást a címben szereplő Piréziáról. Ám köztudott, hogy mi nyitottak vagyunk az újra, éppen ezért fontos, hogy kedves olvasóink is megismerhesség e lebegő világot.

Szabad forrás felhasználásunknak köszönhetően megtudtuk, hogy Pirézföld elhelyezkedése a világban teljesen egyedülálló, példa nélküli. Az ország nem valamelyik kontinensen terül el, mint az összes többi államalakulat, hanem folyamatosan változtatja helyét, ráadásul nem csupán a kontinensek/tengerek között van mozgásban, hanem magassági elhelyezkedése sem állandó, előfordul, hogy középületeivel, erdeivel, településeivel együtt heteken át lebeg egy helyben, illetve lassú, lopakodó repülést végez.

A lélegzetelállító jelenséget évtizedek óta kutatják a tudósok - viszonylag csekély eredménnyel, noha a tüzetes vizsgálathoz minden feltétel adott. Maguk a pirézek se nagyon értik egyébként, mitől van ez a különleges státuszuk: az viszont tudott, hogy írott történelmükben a kezdetek kezdetétől említik ezt a csodás lebegést (amun-hoom).

Pirézföldet három nagyobb egységre szokás osztani: a keleti országrész tartalmazza a Piréz-mélyföldet, amely leginkább bányászatáról híresült el, a középső, sík fertályon épült ki Pirézföld néhány nagyvárosa, míg az ország nyugati vidéke felföldi táj képét mutatja   Fotó: Archív felvétel

Információink szerint Pirézföld alkotmányos matriarchiátus, azaz a hatalmat nők és családanyák gyakorolják, 1426 óta. Az államelnök igen széles jogkörrel rendelkezik, a szenátust tíz évente választják, mindmáig kétfordulós cserépszavazással - az elsőben abszolút többség szükséges, a másodikban a relatív többség is elég.

Pirézföld éghajlata meghatározhatatlan, mert extrém módon változó: természetesen mindig attól függ, éppen hol helyezkedik el az ország. A lakosok természetesen mindenfajta változást könnyedén viselnek el: az évezredek során egészen rendkívüli alkalmazkodóképességre tettek szert.

Igen fejlett ipari-agrár ország. Iparának a forsz-ércre alapozott energiaszektor a húzóágazata. Fontos tudni, hogy a közmondásos piréz szerénység nem teszi lehetővé, hogy szép eredményeikkel dicsekedjenek, éppen ezért egy rendkívül bonyolult algoritmus alkalmazásával relativizálják azokat.

A piréz mezőgazdaság az állattenyésztésre épül - őshonos a három méteresre és közel négyszáz kilósra is megnövő piréz mókus, amelyet afrodiziákumként elhíresült farkáért vadásznak. Növénytermesztése a már említett változó éghajlati viszonyai miatt elhanyagolható.

Pirézföld kereskedelme egyoldalú: a szinte már betegesen rátarti pirézek nem szorulnak rá semmire, és nemzeti gőgjük miatt minden, más országban készített iparcikket silány minőségűnek tartanak.

Pirezföldet egy vendéglátóipari egységben keressék! Ne menjenek túl messzire szerkesztőségünktől!

Küldje el, hol van Pirezföld!  Könyvet adunk ajándékba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!