Dunaújváros

2015.09.10. 17:49

A Dunaújvárosi Főiskola nyitott egyetemet indít - Ingyenes előadások, izgalmas témákkal

Dunaújváros - A társadalmi szerepvállalás jegyében, az életen át tartó tanulás jegyében a Dunaújvárosi Főiskola szeptemberben mindenki által látogatható, féléves kurzussal jelentkezik.

Gallai Péter

A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be tegnap a főiskolán. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes azzal kezdte, az előző tanévben diplomások számára indítottak részismereti képzéseket.

– Már akkor látszott, hogy erre van igény, ezért megpróbálunk minél több olyan programmal megjelenni, amit ingyenesen tudunk kínálni az érdeklődőknek. A nyitott egyetem első félévére viszont bárki jelentkezhet, nem csak a diplomával rendelkezők. Akiknek van felsőfokú végzettségük, az ő számukra ebben a részismereti képzés keretében hallgatói jogviszony igazolást és akár diákigazolványt is tudunk biztosítani.

– De minden résztvevőnek, aki ebbe a programba bekapcsolódik, átadunk egy olyan oklevelet, amely igazolja, hogy a kurzusokat sikeresen elvégezte – tette hozzá.

Lászlóné Kenyeres Krisztina (b), dr. Rajcsányi-Molnár Mónika és dr. Horváth Miklós beszélt (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Dr. Horváth Miklós, műszaki intézet vezetője elmondta, hogy ebben a félévben ők állították össze a tantárgyakat.

– Azért is tartom ezt a lehetőséget nagyon jó ötletnek, mert ma Magyarországon még inkább a humán műveltség az, ami a köztudatban benne van. Ám az egyetemes műveltséghez úgy gondolom hozzátartozik a műszaki és természettudományos képzés is. Az előadásaink ezen próbálnak meg javítani, illetve ennek érdekében válogattuk össze a műszaki intézet, illetve a tanszékek profiljába vágó témaköröket. Méghozzá olymódon, hogy izgalmasak legyenek, érdekelje az embereket, de igyekszünk úgy megvalósítani őket, hogy tudományos igényűek, de mégis mindenki számára érthetőek is legyenek. Abban biztos vagyok, senki nem fog csalódottan kijönni egy-egy előadásról.

A jelentkezés tudnivalóit és részleteit Lászlóné Kenyeres Krisztina oktatási igazgató ismertette:

– A kurzusokon való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, amely megtalálható az intézmény honlapján, s azt kell eljuttatni a tanulmányi hivatalába személyesen, vagy elektronikusan a [email protected] címre. Az űrlapon be kell jelölni mely kurzusokon szeretne valaki résztvenni, akár mindegyiken. A határidő szeptember 21. 12 óra. Utána értesítünk mindenkit a helyszínéről. Akik a részismereti képzést és a levelezős hallgatói jogviszonyt is szeretnék igénybe venni, azok kérjük, csatolják a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél másolatát is.

Az igazgató kérdésünkre hozzátette, a jelentkezésnél nincsen létszámkorlát, ám vannak olyan kurzusok, amelyekhez a kisebb befogadóképességű laborra van szükség.

– Amennyiben ezekre több lesz az érdeklődő, akkor egyeztetés után pótkurzusokat tervezünk – tette hozzá. Az időpontok és a képzés tematikája.

Szeptember 26. 8:55-12:25 óra: Energetikai kérdések, mítoszok és realitás, előadó dr. Kiss Endre. 13:30-17.00 óra: A szakítás művészete, előadó Mándicsné Barta Jolán.

Október 31. 8:55-12:25 óra: Egy „vegyész” a háztartásban, előadó: dr. Kovács Imre. 13:30-17.00 óra: A hulladékgazdálkodás alapjai, előadó: dr. Kiss Endre – dr. Horváth Miklós.

November 21. 8:55-12:25 óra: Teleportáció, clairvoyance, láthatatlanná tevő köpeny, avagy Harry Potter és a modern tudományos eredmények, előadó: dr. Kiss Endre. 13:30-17.00 óra: Anyagvizsgálat – pásztázó elektronmikroszkópia, előadó Dr. Pázmány Judit. December 5. 8:55-12:25 óra: Kompozitok, valamint különleges anyagok, előadó: dr. Pázmány Judit. 13:30-17:00 óra: Archimedes törvényétől a fekete lyukakig, előadó: dr. Horváth Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!