Dunaújváros

2015.07.16. 18:33

Huszonöt éve írtuk - Nyugdíjas szervezet

Telefonhelyzet: a megye a sereghajtók között Dunaújváros.

Pekarek János

Idézet: „Csaknem” függőleges helyzetbe került a Római körúton visszabillentett hétemeletes panelház... A telefonhelyzet a megyei vb előtt: így szólt a Dunaújvárosi Hírlap vezető első oldalas címe 1990. július 17-én. (A vb a már nem létező megyei tanács végrehajtó bizottságát jelentette.) A cikk így folytatódott: – A telefonok lakossághoz viszonyított számát, a távközlés helyzetét tekintve a 16. volt Fejér megye az ország megyéi között. Az új székesfehérvári telefonközpont átadása sem sokat változtatott ezen a helyezésen. A Magyar Posta megfelelő ágazatának helyébe lépett Magyar Távközlési Vállalat és annak területileg illetékes Budapest Vidéki Igazgatósága súlyos örökséget kapott.

Sikerült a visszabillentés: visszaköltöznek a lakók. Eredményesen zárult a Római körút 27-29. számú hétemeletes, megbillent szövetkezeti lakóház helyreállítása. A mérnöki számításoknak megfelelően emelték ki a talaj résnyi részét az épület elülső oldalán, aminek következtében csaknem függőleges helyzetbe került az egész ház. Bár az országgyűlés nem fogadta el, a kormány saját hatáskörében mégis bevezette a meghirdetett áremeléseket. Tegnaptól (1990. július 16.) emelkedett az üzemanyagok ára. A motorbenzin átlagosan húsz százalékkal (literenként 5,50-6,50 forinttal lett drágább. A kormány döntése alapján magasabb lett a dohánytermékek és az égetett szeszek fogyasztási adója is. Városunkban négyezer nyugdíjas él, nem éppen dicséretre méltó anyagi helyzetben.

Megalakult országszerte a nyugdíjas szakszervezet, így városunkban is. A szakszervezet várja a nyugdíjasok jelentkezését, mert országgyűlési képviseletük lesz. Erre azért van szükség, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az a nagyfokú méltánytalanság, amit az előző negyven évben tapasztalhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!