Dunaújváros

2015.02.20. 18:20

Diákjogokról diákoknak

Dunaújváros - Egy nemzetközi program keretében rendeztek diákjogi előadást a Lorántffy középiskolában.

Szabó Szabolcs

A Lorántffy középiskola is csatlakozott ahhoz az UNICEF-programhoz, amelynek keretében csütörtökön két rendhagyó osztályfőnöki órán a téma szakértői beszélhettek a diákoknak a gyerekjogokról és az iskolai jogokról.

Az Ébresztő-óra néven futó előadássorozat az UNICEF Magyar Bizottság első országos iskolai programja. Az Ébresztő-órák célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és az UNICEF gyermekvédő tevékenységének bemutatásával érzékenyítse a gyermekeket a fejlődő világ, a fenntartható fejlődés és a globalizált világ problémái iránt.

A program üzente: ha a gyerekek megismerik jogaikat, akkor saját jogaikon keresztül tapasztalják meg az őket körülvevő világ játékszabályait. Mint az előadáson is elhangzott, mások jogainak tiszteletben tartása a minket megillető jogok megismerésével kezdődik. Így tanulhatják meg a diákok, hogy a saját jogaik odáig tartanak, ahol a másik jogai kezdődnek. A jogok ismerete és tisztelete pedig egyenes úton vezet a felelősségvállaláshoz, és így a korlátok és szabályok betartásához. Emellett jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelős és tudatos emberekké váljanak, akik nemcsak hamarabb ismerik fel az erőszakot és jogaik megsértését, de előrelátóbban és hatékonyabban védhetik is meg magukat ellene. A Lorántffy középiskolában csütörtökön rendezett két rendhagyó osztályfőnöki órán számos interaktív feladat is várta a diákokat. Az óra kezdetén például felmerült a kérdés, hozzájárulnak-e a tanulók, hogy róluk fotó készüljön? Mint látható, a diákok élhettek a jogaikkal, de egyben igent is mondtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!