Dunaújváros

2014.07.31. 17:30

A Pentelei Kézműves Egyesület közgyűlést tartott

Dunaújváros - A Pentelei Kézműves Egyesület július 29-i közgyűlésén egy esztendő számvetése is terítékre került törzshelyükön.

Szente Tünde

Hamarosan hozzáláthatnak a születésnapi torta elkészítéséhez a Pentelei Kézműves Egyesület tagjai, akiknek, annak ellenére, hogy csupán egy szál gyertyát kell majd gyújtaniuk, a leltárkészítés listája hosszúra nyúlik. Hornyák Lajos papírmérnök, egyesületi alapító tag, jó, ha mihamarabb elkezdi a lajstrom merített papírjának elkészítését, dr. Gubánné Pintér Annamária pedig a mézeskalács dekorációk megsütését. Mielőtt tisztemet feledve leosztanám a kézműves mesterek között a feladatokat, helyette a július 29-i összetartáson elhangzottakat veszem számba.

Pintér Lajos egyesületi elnök számvet és tervez, a tagság figyel a közgyűlésen. Fotó: Szente Tünde

Pintér Lajos egyesületi elnök bizakodásának adott hangot, hogy számukra is jut hely a Pentelei Kúria és Kulturális Központban, amelynek rehabilitációs munkáiból szándékaik szerint kiveszik a részüket, hiszen iroda, tanács- és oktatóterem, állandó kiállítás, valamint műhely lenne kívánatos az egyesület tevékenységéhez. Kapcsolatrendszerük bővítése folyamatos, az elnök példaként említette a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarával, a Kortárs Művészeti Intézettel, az Országos Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozatával, az Ágasfa Egyesülettel, a Míves Emberek Vásárával való szoros együttműködést, amivel a sor természetesen nem ért véget.

Elismertségüket növelte, hogy Szabados Károly, a Puli márkanéven közismert vadászkés megalkotója ismét elnyerte a magyar kézműves remek díjat, miként Kissné Keserű Erika kézműves csokoládéit közönségdíjjal illették. A nemzetközi színtérre történő kilépés koordinátora, dr. Gubánné Pintér Annamária a IV. Magyar Világtalálkozó világfalujának programjaira is delegálta a dunaújvárosi és környéki kézi- és iparműveseket. A Kulcsi Kézművesek Hagyományőrző Csoportja vitte sikerre a kézműves foglalkozásokat.

A közgyűlési felszólalók közül Hujber Lajos javasolta a gyakoribb találkozókat, eszmecseréket, műhelymunka jelleggel időnként kibővítve a kört a környék kézműves szervezeteivel, azok tagságával, vagy akár meghívott előadókkal. Mindannyian egyet értettek azzal a felvetéssel, hogy a „kézműves" kifejezés kezdi elveszíteni eredeti tartalmát, marketing bűvszó, amivel mind többen visszaélnek, éppen ezért időszerű a névhasználat szabályozása.

–  Az is csatlakozhat hozzánk, akit érdekli a kézművesség, de annak egyik ágának sem művelője, később akár azzá is válhat. Ahova hívnak, megyünk, rugalmasan, gyorsan reagálunk a megkeresésekre – hangsúlyozta Pintér Lajos.

„Célunk a helyi, hazai és európai népművészeti és kézműves értékek népszerűsítése. Megőrizni és továbbfejleszteni a helyi és térségi kézműves hagyományokat. Továbbadni a minőségi tudást utódainknak. Megmutatni értékeinket a város lakóinak, vezetőinek és vendégeinknek. Elvinni a város jó hírét hazánkba, testvérvárosainkba és Európába – részlet a Pentelei Kézműves Egyesület Alapszabályából. Az egyesület vezető tisztségviselői. Elnök: Pintér Lajos Zoltán, általános alelnök: Kissné Keserű Erika, elnökségi tag: Szabados Károly, titkár: Nyíri Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!