Dunaújváros

2014.06.18. 19:20

Muki megszépült

Dunaújváros - Az önkormányzat a védelmébe vette Mukit, felújítását támogatta, a Dunaferr cégvezetése, a Dunaferr iskola szakoktatói, diákjai pedig szeretettel újították fel a kis mozdonyt.A dunaferresek nemsokára befejezik az egykori Vidám Park kis mozdonyának felújítását.

Körmendi Erzsébet

Információink szerint Muki helyreállítása a legjobbakra bízták: a Dunaferr cégvezetése és az iskola szakoktatói, diákjai minden apró részletre ügyelve, szívüket beleadva a munkába dolgoznak Muki restaurálásán. Több darabját megőrizték eredeti formájában, mert értékesek, egyediek az országban. Kicserélték például a vezetőfülke lemezét, megtartották viszont a kimetszett régi darabot, amelyre a 285001-es pályaszám van felvésve. Az úttörővasutas emblémás részt is eltették emlékbe , mert ezek muzeális közlekedési értékek. Muki a Vasmű úti zöldsáv Kossuth és Babits utca közötti szakaszán lesz kiállítva a közgyűlés döntése alapján.

Horváth János, Pribék Viktor dolgozik a tanműhelyben (Fotó: Dunaferr iskola)

Muki páratlan a maga nemében. Kiváltképp a mi korosztályunkhoz tartozók közül azok érzik így, akik annak idején még utaztak a kis mozdony vontatta kocsikban.

A Vidám Park egyetlen fennmaradt értékének megóvása és bemutatása sokak szívügyévé vált. Orosz Csaba kezdeményezésére, önkormányzati anyagi hozzájárulásával kezdődött el a felújítása.

- Az érdem nem az enyém, hiszen a Dunaferr vezetése minden támogatást megad, a Dunaferr iskola szakoktatói és diákjai pedig féltő gonddal és nagy hozzáértéssel dolgoznak rajta hónapok óta - nyilatkozta lapunknak Orosz Csaba. Tőle tudjuk: úgy néz ki, jövő hét végére elkészül a remekmű, és vihetik festeni. Muki szebb lesz, mint új korában.

Stekly Zoltán, Hagymási Tamás, Szabó Dániel, Horváth János, Pribék Viktor dolgozik Mukin (Fotó: Dunaferr Szakközépiskola)

Az idő persze alaposan kikezdte a kis mozdonyt, sok mindent ki kellett cserélni rajta. A mozdony szenes kocsijának alváz feletti része például új. A dunaferresek megőrizték a rozsdás, törött oldal lemezét, amelyen az egykori úttörő vasutas embléma van. Ez ugyanis kuriózumnak számít. Megmentik a vezető fülke lemezét, amelyen a 285001 pályaszám van, a pedig a Ganz MÁVAG feliratú döntött tábla volt. A Közlekedési Múzeum előtt van egy ugyanilyen, eredeti állapotában megtartott kisvasútdarab, mint látványosság.

A közgyűlés májusi döntése alapján a Vasmű úti zöldsáv Kossuth Lajos utca és Babits Mihály utca közötti szakaszán szerkesztőségünk bejáratával szemben lesz kiállítva a felújítás után. Orosz Csabától tudjuk, hogy a vasútbarátok jóvoltából talpfákat is kihelyeznek, arra teszik a síneket. Minden élethű lesz: Muki a polgármesteri hivatal irányába megy , lesz szemafor is előtte, ahogyan illik, a szénszállító kocsija utáni részre pedig ütközőt is felszerelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!