Dunaújváros

2014.02.28. 18:40

A piknikező marad

Dunaújváros - Megnéztük a Madárlest és környékét, ami lassan a város alatti partszakasz legszebb részévé növi ki magát.

Németh András

Ma már, ha nem is hivatalosan, de legalább nevében tavaszi hónapot írunk: március van...

S bár az idei, furcsa tél (mintha a telek egyre furcsábbak lennének mostanában) semmilyen szempontból nem kényeztetett el minket, tehát sem a tél, sem a tavasz szerelmeseit, sem a földművelőket, sem a sportolókat nem hozta jó helyzetbe, legalább nagy károkat nem kell helyrehozni.

Tóth Ferenc, a városi önkormányzat Partfenntartó Vállalatának igazgatója azt mondja: a tél végére befejezték a város alatti partvédelmi szakasz úgynevezett arborétumának erdészeti munkáit.

Most azt mérik fel a cég munkatársai, hogy az elmúlt hónapokban milyen, a partfenntartás szempontjából fontos változások történtek a város alatt? Hol vannak esetleges löszmozgásra utaló jelek, hol sérültek meg a vízelvezető rendszerek, utak, sétányok, hol lesz szükség helyreállító beavatkozásokra a következő hetekben?

Külön kedvencünk változatlanül a kikötői öböl melletti Madárles és környéke, dacára annak, hogy pénteken nem volt éppen piknikezésre csábító idő. Az objektum azonban nagyjából sértetlenül vészelte át a telet.

 

Azután következik a tavaszi kertészeti munkák előkészítése bár a szakembereket óvatosságra inti a tavalyi március 15-e időjárása: akkor még egy kemény kéthetes téli idő várt ránk.

- A kertészeti munkák kezdetével, a virágültetéssel, parkgondozással célszerűnek tűnik még két-három hetet várni! - foglalja össze a helyzetet az igazgató.

Rákérdeztünk a tavalyi Gyereknapra átadott, a kikötői öböl város felőli oldalán átadott Madárfigyelőre, s a körülötte kialakított, városszerte egyre népszerűbb piknikező helyre is.

Nos, a Partvédelmi Vállalat tervei szerint idén tavasszal kisebb fenntartási, javítási, karbantartási munkákra kerül sor az említett helyen.

S arról, hogy miért is népszerű a hely, még a pénteki csúnya időben is készíthettünk képet: többek között azért, mert ilyen közelről lehet szemrevételezni a kikötő hajóforgalmát... (Fotó: Ónodi Zoltán)

Elsősorban a tél során keletkezett meghibásodásokat javítják ki, és néhány új térbútort helyeznek el ott.

Tervezik, hogy a partszakasz más helyeiről a vidékre jellemző virágokat ültetnek át ide is.

A város alatti Duna-part utóbbi években végbement megújulásáról mindig szívesen számolunk be. Most csak csendesen jegyezzük meg: a Rácalmás felé vezető, Táborállásnál kezdődő út némi karbantartása csak hasznára válna ennek a folyamatnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!