Dunaújváros

2013.10.21. 19:10

Ahol a part szakad

Dunaújváros - Vízelvezetés, csatornázás, rézsűzés. Táborállás stabilizálásának talán ez a három kulcsszava.

Körmendi Erzsébet

Fájdalmas, ha az embernek be kell áldoznia a kertje felét, ez vitathatatlan. Valóban megmenti a rézsűzés az Ivó utcát? Mi van, ha stabilizálási munkáknak köszönhetően megáll a süllyedés a jelenlegi szinten, mégsem szakad tovább a part, és felesleges volt a rézsűzés? Évek, évtizedek kellenek, hogy kiderüljön: a törésvonal mellett leszakadt, és a talajsüllyedés miatt mostanra ötméteressé növekedett meredek löszpart marad ebben az állapotában, vagy szeletenként leomlik és magával rántja a fölötte lévő ingatlanokat. A válaszokat a természet adja meg – ha nem avatkozunk be a folyamatba. Orgovány Zoltán szerint a lakók együttműködőek, köszönik az eddigi segítséget is.

A táborállási partfalstabilizálás első ütemének zárórendezvényén a kivitelező céget vezető Szemesy István elmondta, hogy szerették volna törésvonal melletti függőlegesen magasodó partoldalt rézsűsre legyalulni, de az ingatlantulajdonosok ehhez nem járultak hozzá.

Alulról, a Harcsa utca felől nézve már legalább öt méter magas az a függőleges löszfal, amely az elmúlt három évben alakult ki, amikor a kettényílt a föld és a Duna felőli rész elkezdett süllyedni (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

A szakember felhívta a figyelmet, hogy veszélyes ez a hozzáállás, mert félő, ha nem tesznek semmit, akkor nagyobb esőzés után esetleg szeletekben omlik majd le a löszpartnak az a része, és veszélybe kerülnek fölötte az Ivó utcában lévő ingatlanok.

Hétfőn a helyszínen járva magunk is megdöbbentünk a talajmozgások láttán. A dombtetőn lévő Ivó utcai kertek végében három évvel ezelőtt még csak törésvonal volt, majd a törésvonal mentén egymástól eltávolodott részek közül a Duna felé eső nagyjából másfél métert süllyedt lefelé, a Harcsa utca irányába. Most a Harcsa utca felől közelítettük a szakaszt és megdöbbentünk: szemmértékkel is már legalább ötméteres a süllyedés, szinte függőleges a löszfal, amit mutat Orgovány Zoltán.

Az ingatlantulajdonosok képviselője elmondta: az ivó utcában kilenc ingatlant érint a rézsűzés, ami nagyjából hat-nyolc métert igényelne a kertekből, a tulajdonjog megtartása mellett. Az érintetteknek megoszlik a véleményük, mert van akinek a telke felét oda kellene adnia, aztán kialakítanának rajta egy nagy lejtőt, amit utána a tulajdonjog meghagyása miatt neki kellene művelnie. Idős emberek erre képtelenek, és abban bíznak, hogy van más műszaki megoldás is. Orgovány szerint azt szeretnék, ha kijönne hozzájuk valaki, és megbeszélnék a részleteket.

Hingyi László, a körzet önkormányzati képviselője aggodalmának adott hangot, amikor elmondta, rézsűzésben és függőleges cölöpös megerősítésben egyaránt gondolkodtak, mert veszélyes az a partszakasz. Szeretné felkérni a városüzemeltetési igazgatóság szakembereit egy bejárásra, a lakókkal történő egyeztetésre, a part állapotának felmérésre, hogy meghatározzák a teendőket és pályázati támogatás után nézzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!