Dunaújváros

2013.02.19. 09:12

Sztrájkbejelentés, céges válasz

Dunaújváros - Az ISD Dunaferr Zrt-nél működő két reprezentatív szakszervezet kedden átadta a cég vezetésének válaszát a menedzsment által pénteken előterjesztett béremelési javaslatra.

Pekarek János

Mindkét érdekvédelmi csoportosulás elutasította a cég ajánlatát, s egyben átadták azt a levelüket is, amelyben bejelentik, hogy február 20-án 13  órától határozatlan idejű, általános sztrájkba kezdenek a társaságcsoport területén.

A szakszervezetek 5,2 százalékos béremelést követeltek erre az évre, a cégvezetés kezdetben 2,1 százalékos, majd a múlt pénteken délután 3,5 százalékos béremelést javasolt. Azonban elvették volna a már korábban kiharcolt 13. és 14. havi fizetést is, mondván, hogy annak mintegy 3,8 milliárd forintos költségéből fizetnék a januárban leállított I. kohó átépítését. A plusz kéthavi juttatást 2014-ben illetve 2015-ben fizették volna vissza, ha a cég helyzete azt megengedi.

A cégvezetés február 19-én, kedden délután közleményt adott ki a helyzetről. Ebben leszögezik, hogy a szakszervezeti követelés (5,2 százalék) és a munkáltató ajánlata (3,5 százalék) közötti különbség olyan kis mértékű, amely miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét. A plusz kéthavi juttatás felfüggesztéséről a közlemény nem tesz említést. Evgeny Tankhilevich cégvezető szerint a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos. Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése nem ért egyet azzal, hogy a munkavállalók a jelen gazdasági helyzetben a sztrájk révén nyomást gyakorolnak a tulajdonosokra, de tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot.

10:08 Az Ifi sem fogadja el a béremelési javaslatot

Nem tudja elfogadni a cégvezetés legutóbbi, pénteken délután előterjesztett béremelési ajánlatát az ISD Dunaferr Zrt.-nél működő második nagy szakszervezeti tömörülés, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet sem.

Ezt a kedd reggeli választmányi ülésükön döntötték el. Mint Csapó Tamás, az Ifi elnöke lapunknak elmondta: a másik érdekvédelmi szervezet, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség február 20-ra kilátásba helyezett sztrájkjához már korábban csatlakoztak. Így nagyon valószínű, hogy szerdán tizenhárom órakor megkezdődik a határozatlan idejű, általános sztrájk a Dunaferr társaságcsoport területén. Az erről szóló írásos értesítést kedden nyújtja a cégvezetésnek a két szakszervezet. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!