Dunaújváros

2012.10.25. 06:35

Nem "csapágyváros": a megyei testület Fehérvár átsorolását kéri

Székesfehérvár - A Budapest tengelye körüli "csapágyvárosok" közé sorolja egy országos anyag a megyeszékhelyet. A megyei közgyűlés pénteki ülésén ennek megváltoztatását kérte.

Tribolt Lajos

Székesfehérvár  jelenleg nem szerepel  nemzeti (perspektivikusan nemzetközi) jelentőségű funkcionális nagyvárosi térségek  sorában  a készülő Nemzeti Fejlesztés 2020., az  Országos Területfejlesztési Koncepció és az Országos Fejlesztesi Koncepció  megalapozása című anyagban. A  megyei közgyűlés ezért megtárgyalta a Balsay István tanácsadó és Igari Antal főépítész által készített,  Pleizer Lajos alelnök  által beterjesztett anyagot, amelyben a város átminősítését kérik.

A központi anyag Székesfehérvárt tehát nem sorolja be a nemzeti (perspektivikusan  nemzetközi) jelentőségű  funkcionális nagyvárosi térségek közé. Fehérvárt a másik markánsan kirajzolódó  nagyvárosi csoport,  a Budapesttől körülbelül egy órányi útra levő városok közé helyezi. Azt állítja, hogy a termelés és logisztika terén feladatokat vesz át a  fővárostól. Méretüknél fogva ezek a városok nem válhatnak önálló regionális  méretű térségek központjaivá, de a fővárossal kialakult munkamegosztás  keretében lehetővé tennék annak tehermentesítesét úgy, hogy Budapest  gazdasági központi jellege ne csorbuljon.


Az előterjesztés szerint ez súlyos tévedés. Székesfehérvárt nem a fővárost körülvevő "csapágyvárosok" közé (Tatabánya, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Salgótarján) kellene sorolni, hanem önálló jelentőségű térségnek.
Az anyag javasolja, hogy az országos terveket készítők vegyék figyelembe, hogy a Székesfehérvár-Veszprém fejlesztési tengely a Közép-Dunántúli Régió   versenyképességének katalizátora, a járműipar, az informatika, a környezetipar és  a logisztika fejlesztésén keresztül modernizálja a gazdaságot, közelítve az Európai  Unió fejlett régióihoz, ezáltal vonzó életkörülményeket és befektetési környezetet  biztosít.

Idei,  2012-es adatok szerint az ipari termelés területi megoszlásában nem következett be lényegi átalakulás,  továbbra is a Közép- és Nyugat-Dunántúl a legiparosodottabb vidéki régiók.  Budapest ipari termelésen belüli súlya továbbra is csökkenő tendenciát mutat, 2011- ben 16 százalékot ért el. Az iparban döntő súlyt képviselő megyék: Komárom-Esztergom  (10,9), Győr-Moson-Sopron (10,5), Pest (9,1), Fejér (9,1) és Borsod-Abaúj- Zemplén (8,5 százalék).
Mindezek alapján a megyei közgyűlés javasolja Székesfehérvár átsorolását a nemzeti jelentőségű funkcionális nagyvárosok körébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!