Dunaújváros

2012.09.01. 09:19

Változások tanéve jön, lesznek- e iskolabezárások?

Székesfehérvár - A mindennapi testnevelést felmenő rendszerben már hétfőtől bevezetik, egy sor további újítás, változtatás azonban csak később lép hatályba. Lesznek-e iskolabezárások? Erre a kérdésre is csak a jövő ősszel kezdődő tanév adhat feletet.

Fejér Megyei Hírlap

 
A pillanatnyi állás szerint a helyi önkormányzatok által fenntartott általános és középiskolák  kerülnek   2013. január elsejével állami fenntartartásba  - mondta el Andavölgyi Ferenc, a Fejér Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályának vezetője.  A 3000 nagyobb lélekszámú települések esetében a működtető a helyi önkormányzat marad, az ennél kisebbek esetében a működtető is az  állam lesz. Ebben az utóbbi esetben tehát minden, az adott köznevelési intézménnyel kapcsolatos költséget  - a bérektől a fűtésszámláig  az állam áll majd.  Indokolt esetben azonban a  3000-nél népesebb települések is kérhetik, hogy az iskola   működtetését is vegye át az állam, miként a 3000-es lélekszám alattiak is azt, hogy ők legyenek a működtetők. Ezen önkormányzati szándékokról szeptember 30-ig kell szándéknyilatkozatot tenni, és október 30-ig végleges döntést hozni. Andavölgyi Ferenc hangsúlyozta, hogy a korábban is saját tulajdonú  ingatlan  minden esetben  az önkormányzaté marad, az állam csupán vagyonkezelői jogot kap.

 A változások részét képezi   a közigazgatástól független  tanügyi igazgatás létrehozása. Szeptember elsejével áll fel a Klebersberg Intézményfenntartó Központ, és létrehozzák a tankerületeket, melyek határai  alapesetben  megegyeznek majd a járásokéival. Az iskolaigazgatókat a  miniszter nevezi ki, a munkáltatói jogokat esetükben pedig a tankerület vezetője gyakorolja.

A kérdésre, miszerint várhatók-e iskolabezárások, azt a választ kaptuk, hogy 2013. márciusáig kell elkészíteni a megyei intézkedési és fejlesztési terveket. Ezek kidolgozását segíti majd az a szakértői hálózat, amelynek feladata, hogy tiszta képet adjon az oktatási intézmények helyzetéről, beleértve a létszámokat és az ellátott feladatokat is. Jövő szeptembertől egyébként óvodát, illetve alsó tagozatot kell létrehozni azon a kistelepülésen, ahol ezt nyolc gyerek szülei kérik. Itt praktikusan összevont osztályokra lehet  gondolni - jegyezte meg  a főosztályvezető. A változások többsége egyébként 2013. őszétől lép életbe, az idei tanév így a felkészülés éve - fogalmazott Andavölgyi Ferenc. A mindennapi testnevelést   felmenő rendszerben  azonban már hétfőtől bevezetik.  A heti öt órából kettőt azonban akár sportkörrel, kollektíve is ki lehet váltani, de akkor a mulasztást igazolnia kell a diáknak. A tankötelezettség 16 évre történt leszállítása nem jelenti azt,  hogy bárkit a padból az  utcára raknának. Ezen fiatalokon segít a Híd program - húzta alá a főosztályvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!