Dunaújváros

2012.09.11. 20:27

Feladatátvétel: jelenleg egyeztetnek a dolgozókról, irodákról, eszközökről

Fejér megye - A megyei kormányhivatal most egyeztet az önkormányzatokkal az állami feladatot ellátó dolgozók átvételéről, illetve a munkájukhoz szükséges ingatlanok használatáról.

Tribolt Lajos

A megyei államigazgatási szint, a kormányhivatalok után most létrejönnek a lakossághoz még közelebbi, járási hivatalok. A járásokról szóló törvényt még tavaszra tervezték, ám nyár lett belőle. Dorkota Lajos kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője elmondta keddi sajtótájékoztatóján:  a késés oka főleg az volt, hogy  a településektől sok észrevétel érkezett a kormányhivatalokhoz. Itt, Fejérben is folyamatosan egyeztettek a megye 108 önkormányzatával. Tizenöt település testületi döntéssel megtámasztva kezdeményezte járási besorolása megváltozását. Végül 10 település igényét fogadták el, négy belátta, hogy jobb, ha marad az eredeti beosztásban, egyedül Mezőszentgyörgy esetében volt kérdéses a helyzet. Ők időn túl jelezték változtatási szándékukat, ami egyébként sem volt indokolt, hiszen a környező települések mind Polgárdihoz akartak tartozni, csak ők kérték az enyingi járást.


A tényleges beosztást egy augusztus 13-i kormánydöntés tartalmazza. A jogszabály kimondja, hogy két évente felül lehet vizsgálni a beosztást. A kormánymegbízott elmondta, hogy például most zajlik a mellékutak felújítása, így könnyen lehet, hogy a települések elérhetősége is változik. Akkor valószínűleg majd változtatni kell, hiszen a cél az, hogy az emberek lakóhelyéhez minél közelebb történjen az ügyintézés.

Elhangzott a tájékoztatón, hogy megyénkben kilenc járás lesz, de azon a négy helyen, ahol van okmányiroda, ám a település nem lesz járási székhely, továbbra is megmarad az ügyintézés. Így a megyében összesen 13 ilyen hely lesz. Mindegyiken szeretnék elérni 2013. végére az egyablakos ügyintézést, ami sokat javíthatna a mai ügyintézési gyakorlaton.

A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a polgármesteri hivatalokban szétválasztják az önkormányzati és állami feladatokat. Ám nem minden állami feladat ellátása kerül át a járási központba, például az anyakönyvi, szociális ügyeket a lakossághoz minél közelebb szeretnék intézni. Így az önkormányzat épületében maradnak állami alkalmazottak, úgynevezett ügysegédek. A helyi önkormányzatokkal október végéig szerződést kötnek a dolgozók átvételéről, a  szükséges ingatlanok, ingóságok ingyenes használatáról. Az át nem vett dolgozókat nem feltétlenül kell elbocsájtani.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a ma megyei szinten működő szakigazgatási szervezetek jelentős részének is lesz járási részlege. Például Martonvásáron lesz munkaügyi kirendeltség, de az Ercsiben működő sem szűnik meg. Dorkota Lajos szerint az öt dolgozóból három átkerül, kettő helyben marad.  Ercsiben okmányiroda is van, ami szintén marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!