Dunaújváros

2012.08.24. 07:30

Szelektívből szemétlerakó?

Dunaújváros - A szándék ezúttal is jeles, ám sokan visszaélnek a helyzettel és szemétlerakóként értelmezik a szelektív gyűjtők adta lehetőséget. Panasznap.

Szabó Szabolcs

Pár hónapja még örültünk a szelektív gyűjtőnek, de amióta egyes emberek szemétlerakónak használják, azóta inkább átok – fogalmazott lapunknak egy táborállási olvasónk, aki nem kertelt: „szégyen, hogy a környezetünk jelenleg így néz ki.”

Lapunk munkatársa több helyben élőt is megkérdezett, akik úgy vélték, valóban remek ötlet volt a szelektív szemétlerakó létesítése, ám rendszeresebben kellene üríteni, másrészt sokan válogatás nélkül hordják oda a szemetüket. Mindez nem egyedi probléma. Gyakorlatilag az első szelektív gyűjtők kihelyezése óta rendre felmerül. A múlt héten a Római városrészből érkezett panasz, hogy a gyűjtőket nem minden esetben rendeltetésszerűen használják. Sokszor illegális szemétlerakó hely lesz a környezetbarátnak vélt bázisból. Gyors megoldás az ügyben nem várható. Egyrészt a szakemberek meghatározott időszakonként szállítják el a valóban válogatott és szelektíven elhelyezett hulladékot. Továbbá, akik eddig a gyűjtők helyén találták meg saját – nem éppen válogatott – szemetük biztos lerakási pontját, azok nem könnyen szakítanak korábbi gyakorlatukkal. Mindezek ellenére remélhetően a városban elhelyezett szelektív gyűjtők száma nem csökken majd a jövőben. Sőt, egyre több helyen lesz alkalmuk az ott élőknek tudatosan gyűjteni a mindennapi hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!