Dunaújváros

2012.08.24. 05:56

Lelopják a sírhantról a koszorúkat, lezárták a hátsó kaput

Dunaújváros - A lopások és a rongálások miatt lezárta az üzemeltető a köztemető hátsó kapuit. Többen - elsősorban a telkesek - háborognak, mert a 6-os út felől nem tudnak bejutni a sírkertbe.

Körmendi Erzsébet

- Ez kegyeleti hely, és nekünk az a dolgunk, hogy képviseljük a tizenötezer sírhely hozzátartozóinak érdekeit. - mondja Szabóné Palkovics Katalin, a dunaújvárosi Kegyelet Bt. egyik ügyvezetője. Hiába van huszonnégy órás portaszolgálat a helyi köztemetőben, a rendész nem jut el a hátsó területekre, és elsősorban azokon a részeken vannak problémák. Korábban ilyet sosem tapasztaltam, mint most, rendszeresen ellopják a vágott és cserepes virágokat, megrongálnak bármit, ami az útjukba akad, nincsenek tekintettel semmire.

Durva példát is említ az ügyvezető: temetés volt szerdán délelőtt, és az egyik hozzátartozó - Szabóné Palkovics Katalin ismerőse - sírva hívta fel este, mert egy fél nap leforgása alatt eltűntek a friss koszorúk, ott állt majdnem csupaszon a sírhant.

Ez a felháborító eset még inkább megerősítette az üzemeltetőt abban, hogy helyesen járt el, amikor lezáratta a sírkert hátsó bejáratát. Többen háborognak  az intézkedés miatt, a médiához fordulnak, a névtelenség mögé bújva, nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket is megengednek maguknak az internetes fórumokon, aláírásokat gyűjtenek - vagyis minden lehetséges eszközt megragadnak, hogy hangot adjanak tiltakozásuknak.

- Miért nem keresnek fel engem? - mondja Szabóné Palkovics Katalin. - Hívjanak fel bátran, és beszéljük meg a problémát. Szívesen elmondom az érveimet. Azt például, hogy nekem előbbre való a lopások, rongálások megakadályozása, mint a kényelmi szempontok. A hozzátartozók bizonyára megértik ezt, hiszen az ő érdekük is, hogy rendben legyen a sírkert, ne legyen semmi probléma. Budapesten ennél nagyobb temetők is egy kapuval üzemelnek, és azt szokták meg az emberek. A tapasztalat az, hogy a hátsó kapuk zárása miatt  most elsősorban a  telkesek  problémáznak, akik eddig a temetőn keresztül jártak  a buszhoz. Nekik sajnos ezentúl kerülniük kell egy kicsit, nem tehetünk mást.

A hátsó kapuk közül valamennyit lezáratták. Már csak a Temető utcai főkaput és az alatta lévő két bejáratot  használhatják a látogatók.

További biztonsági intézkedés is lesz: az üzemeltető cég fokozatosan bekamerázza az egész köztemetőt. A főkapuhoz szeptemberben telepítik le a rendszert, és az első térfigyelő kamera is ott működik majd. A későbbiekben pedig ahhoz  kapcsolják hozzá a sírkert többi területét.

 

Rendrakás és fejlesztés

- Az üzemeltető először is rendet tesz: lefestették a kapukat, kerítéseket, helyreállították a padokat, virágágyásokat alakítottak ki és ültettek be virággal, közben folyamatosan gondozzák, szépítik az egész sírkertet.

- A rendrakás után következnek a fejlesztések. Elsőként a térfigyelő kamerarendszert telepítik le.

- Az üzemeltető vállalta, hogy ténykedése tíz évében felújítja a kerítést, urnafalakat épít, rendbe teszi a murvás utakat, helyreállítja a ravatalozót és szóróparcellát alakít ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!