Dunaújváros

2012.07.26. 06:20

Ponthatárhúzás után a DF-en: 620 diák kezheti meg tanulmányait

Dunaújváros – Az eddiginél kevesebb, hatszázhúsz diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől a helyi főiskolán.

Szabó Szabolcs

Jelentősen kisebb felvételi tortán kellett osztozkodniuk a haza felsőoktatási intézményeknek. Míg 2011-ben még több mint 140 ezren gondolták, hogy először vagy ismét jegyet váltanának a hazai felsőoktatás világába, addig idén már csak 110 ezren neveztek be a rendes felvételi eljárásba. A drasztikus visszaesés főként a felsőoktatási reformcsomag már életbe lépett elemeivel magyarázható. A kormány jelentősen átszabta a képzési-intézményi keretszámokat, és jócskán visszavett a hallgatók állami támogatásából. Mindezt a helyi a főiskola is megérezte. (Az idén szeptemberben induló képzésekre összesen 2033 jelentkezés futott be még a felvételi eljárás keretében, ebből 1753-an az államilag finanszírozott helyekre próbáltak bekerülni.)



 Az eredmény: szeptembertől 620 hallgató kezdheti el felsőfokú tanulmányait. Már részben közöltünk felvételi adatsort, néhány információval kiegészítettük: lásd a mellékelt infografikát. A főiskolától kapott közlemény szerint a felvettek száma az előzetes várakozásokkal és a vidéki főiskolákra jellemző átlaggal megegyező eredményt mutat, amely tükrözi a felsőfokú intézmények életében az utóbbi pár hónapban bekövetkezett folyamatos változásokat, tendenciákat és várakozásokat. A nemzetgazdasági struktúraeltolódás következtében előnyt élvező műszaki és informatikai képzésekre való emelt számú jelentkezést a Dunaújvárosi Főiskola is lehetővé tette. Idén is lesz anyagmérnök, gazdaságinformatikus, gépészmérnök, mérnökinformatikus és műszaki menedzser alapképzés, ahová összesen 323 hallgató nyert már felvételt. Ők teszik ki az alapképzésre felvettek közel háromnegyedét. Pótfelvételizni legkésőbb augusztus 10-éig van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!