Dunaújváros

2012.06.21. 20:22

Hárommilliárdos beruházással ünnepel a százéves Hungrana - Orbán Viktor indította el a biomassza-erőművet

Szabadegyháza - Mezőgazdasági hulladékból állít elő egy Győr méretű város ellátására elegendő energiát a Hungrana Kft. ma átadott biomassza-erőműve. A miniszterelnök indította el.

Kőhalmi Kálmán

Az idén százéves Hungrana jelentős beruházásokat végrehajtva vált Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalkozásává, a termékeinek 60 százalékát exportáló, a legmodernebb technológiát alkalmazó cég az izocukor előállítása terén piacvezető. Ma is gyártanak alkoholt, valamint E85-ös bioüzemanyagot, Magyarországon egyedüliként.

Lengyel Attila, a Hungrana ügyvezető igazgatója,  a csütörtöki átadó ünnepségen úgy fogalmazott, cégük talán a legzöldebb vállalat Magyarországon. A vásárolt kukoricát teljes mértékben felhasználják - nem képződik hulladék -, és magasan feldolgozott termékként adják el. A hárommilliárd forintból megvalósult kazánberuházás (melynek egyharmada pályázati forrás) alapján a teljes energiaigényük ötödét biztosítják a biomassza - energianád, kukorica-, napraforgószár és sok más, egyébre nem hasznosítható mezőgazdasági hulladék - elégetésével. Ez ötvenmillió köbméter földgáz megtakarítását jelenti évente, ami egy Győr méretű város távhőellátásával egyenértékű. A kazánok üzemeltetéséhez szükséges beszállítások jelentős megrendelésekhez juttatják a környező mezőgazdasági termelőket, száz-százötven családnak biztosítva munkát.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében kitért arra, hogy az olyan cégek működése, mint a Hungrana, az olyan beruházások átadása, mint az ottani kazánfejlesztés, ahogy azok az ünnepi események is - bár nem minden nap avatnak Mercedes-gyárat -, amelyekre minden héten sor kerül az ország különböző pontjain, igazolják a kormány törekvéseit: megvalósulhat Magyarország újraiparosítására.

 A kormányfő elmondta: gyökeres szemléletváltásra van szükség. A huszonegyedik század első évtizedeinek legnagyobb kihívása, hogy a Föld lakói számára biztosítani tudjuk-e a megfelelő élelmet, ivóvizet, fenntartható módon az energiát. Különösen fontos ez hazánk szempontjából, hiszen kiszolgáltatottak vagyunk az importenergiának. Magyarország a következő két-három évtizedben előnyt kovácsolhat a változásokból, hiszen a legfontosabbnak számító erőforrások - a szellemi potenciál, a természeti erőforrások, a mezőgazdasági termelésre alkalmas terület - rendelkezésre állnak.

A kormányfő korábban lekötött elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni múlt szombaton az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművében átadott  léptetőgerendás kemence avatásán. Az ünnepségen azonban Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott Orbán Viktor személyes üzenetét tolmácsolva jelezte, június 21-én szívesen találkozna a cég vezetőivel. A megbeszélésre a szabadegyházi Hungrana Kft. új biomasszakazánjainak átadásán került sor: Evegny Tankchilevich vezérigazgatót és Kroó Ivánt, az igazgatóság tagját fogadta a miniszterelnök, a találkozón részt vett Dorkota Lajos is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!