Dunaújváros

2012.06.29. 11:54

Fejér megyeiek a budapesti Vidék mustrán

Budapest - A bicskei és a sárkeresztesi agrártársaság képviselte Fejér megyét a pénteken reggel a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt megnyílt termelői piacon. Tejet, tejterméket kínáltak a fővárosiaknak és a külföldieknek, akik a jelképes helyszín miatt is felkeresték a Vidék mustrát.

Zsohár Melinda

Mediterrános hangulat uralkodott a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt a meteorológia által is ritka rekkenő hőséget jósló napon. Az őstermelőket, a magyar élelmiszereket, a „hazait” kívánja erőteljesen a magyar fogyasztók figyelmébe ajánlani a szaktárca ezzel az akcióval is, erősítette meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár avató beszédében. A megváltozott vásárlói és életmódbeli szokások miatt a falusi lakosság alig termel zöldséget, gyümölcsöt, a nagyáruházakban vásárol a vidéki ember is. E szemlélet megváltoztatására, s az élelmiszerlánc megrövidítésére ösztönző rendelkezések születtek az utóbbi időben, amelynek része a Vidék Mustra kezdeményezés. Mostantól késő őszig minden pénteken a magyar élelmiszer előállítók termékei kapnak helyet a Parlamenttel szemközti Vidékfejlesztési Minisztérium impozáns árkádjai alatt. Elsősorban őstermelők, családi vállalkozások kézműves termékei kerülnek az ízléses pultokra.

Fejér megyéből a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. Etyek-Ödön majori telepéről, illetve a herceghalmi feldolgozó üzeméből hoztak fel sajtokat, túrógyurit, túrójucit. Piros Béla és középiskolás fia, Piros Patrik mérték a hűtőből a különféle ízesítésű sajtokat, különösen népszerű volt a vezérigazgató, Hegedűs Imre hosszú érlelésű terméke. Kínáltak még lila- és medvehagymás, fokhagymás, snidlinges, bazsalikomos, paprikás ízesítésűt az üvegfedelű hűtőből, - mert az alkalmi helyszín ellenére mindenféle higiéniai előírásnak meg kellett felelni.

Sárkeresztesről unikális termékkel jelentkezett a helyi agrártársaság,  standjukon kékfestő ruhás hölgyek kínálták a tejtermékeket. A 340 holsteinfríz tejelő tehén március óta PI-vizet iszik (egy szerkezet megváltoztatja a víz rezgésszámát, ezáltal az a szervezetre állítólag kedvező hatással van), mondta el Gesztesi Tamás agrármérnök-vezérigazgató. A kísérlet hatására Gesztesi szerint számottevően csökkent a szarvasmarhák gyógyszerköltsége, s a tej íze is más lett: selymesebb, homogénebb, a tejzsír és tejfehérje mennyisége is igazoltan magasabb.  Az országban egyedülálló kísérlet most a Vidék mustrán kapott először nyilvánosságot. Az automatából nyerhető tej, s a felkínált sajtok mellé az úttörő kezdeményezésről is tájékoztatást adott a Sárkeresztesi Mezőgazdasági Zrt. a kóstolóknak, vásárlóknak .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!