Dunaújváros

2012.06.08. 18:39

Cölöpökkel, védőművekkel erősítették a partfalat

Ercsi - Az elmúlt időszak partomlásai, s a megerősítéshez szükséges kisajátítások révén mintegy 30 ház tűnt el Ercsi Duna melletti részén. Most egy jelentős megerősítést fejeztek be.

Tribolt Lajos

Az Ercsi Halász-sor - Duna sor - Szőnyi utca - Dankó P. utca - Csók I. utca omlás és csúszásveszélyes partfalának megerősítésére még 2009-ben nyújtott be pályázatot az önkormányzat. A kivitelezővel novemberben   kötöttek szerződést, s pénteken ünnepélyesen zárták le a projektet. A helyi zeneiskola növendékeinek műsora után Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy dokumentáltan 1938-ban volt az első partfalomlás, a Halász soron.

A nyolcvanas években is voltak csúszások, majd 1996-ban a Duna sor 30-nál volt komolyabb talajmozgás, azután 1999-ben egy még nagyobb. Azt követően  a vis maior keretből, saját forrásból mintegy 500 millió forintot fordítottak a part megerősítésére.Most 344 millió forintból (zöme pályázati támogatás)  140 méteren folytatták a part állékonyságának javítását. Gabion-falat raktak a meder szélére, 16 darab 60 centiméter átmérőjű, 16 méter hosszú cölöppel rögzítették a felső réteget a szilárdabb talajhoz. Csápos kutakat alakítottak ki, hogy a talajvíz kijöjjön a part alól. A fenti utakat úgy alakították ki, hogy azok egyben a csapadékvíz elvezetését is megoldják.

Az ünnepségen jelenlévő Dorkota Lajos kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy dunaújvárosiként tudja, milyen gondot okozhat a partomlás. Hangsúlyozta, hogy minden parterősítést célzó törekvést támogatnak, hiszen emberi sorsokról, vagyonokról van szó. A helyszínen három fát ültettek el, ebben résztvett Dorkota Lajos, Szabó Tamás, a kivitelezés irányítói, valamint Tessely Zoltán és Horváth András országgyűlési képviselők. A Duna partjáig egy söröshordót is elgurítottak, s ott csapraütötték.

A városi  partból még további 140 méter vár erősítésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!