Dunaújváros

2012.06.19. 17:42

Beköltözik a művészet

Dunaújváros - Az idő, karöltve az enyészettel, bizonyára szép lassan megette volna a főiskola csónakházát. Azonban...

Szabó Szabolcs

Az utóbbi két nyáron két sikeres alkotótábort is rendezett a helyi főiskola Duna-parti csónakházában a Skicc Művészeti Egyesület, amely idén még terebélyesebb fába vágta fejszéjét. Július huszadikától egy nemzetközi alkotótábor bont zázlót, egy megújuló szabadidőparkban.
Az utóbbi évtizedekben szétmállott tábort vállalkozói segítséggel hozzák rendbe. 

- Hogy mennyi a munka? Hát rengeteg! - fogad az építési területté avanzsált csónakház  kapujában Pats József, a Skicc Művészeti Egyesület  és a munkálatok irányítója.

 
- Pontosítanék. Annyiban vagyok irányító, hogy megköszönöm annak a tizenegy vállalkozásnak és két szakiskolának, hogy mellénk álltak, és itt a csónakházban elindult valami - teszi hozzá Pats, aki megemlíti, hogy a múlt év őszén dőlt el, hogy a főiskolától megkapják a csónakházat. Ám az egykor szebb napokat látott szabadidő park és létesítményei gyakorlatilag használhatatlanná váltak, így megindult a kalapozás, az esetleges támogatók felkutatása.

- A mai gazdasági és kultúrafinanszírozási lehetőségek mellett szinte csoda, ami itt történik.   Gyakorlatilag egy forint pénzmozgás nélkül megújul a csónakház. Találtunk tizenegy vállalkozót, akik munkával, építőanyaggal, szakértelemmel segítenek. Sőt, az Adu, valamint a Faktor Tanműhely oktatói és diákjai is beszálltak a munkába. A tanulók például itt vizsgáztak kedden, ezeken a falakon - mutatja az egyik épületrész festését Pats.


A  tervek szerint több lépcsőben kiépülne egy városi alkotótelep, amely egész évben kulturális térként működne. Ennek egyik első fejezete lesz a jövő hónap közepén induló, többek között erdélyi és angol képzőművészeket is felsorakoztató tábor. Az építkezés mellett a művészetnek is jut hely és szerep. A Skicc pénteken  17 órakor mutatja be új kiállítását a Faceklub Cafe-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!