Dunaújváros

2012.04.24. 05:27

Vasműs sztrájk: még hatvan napig tárgyalnak a bérről

Dunaújváros - Sztrájk helyett tárgyalásokba kezdtek az érdekvédők a vasműben a tulajdonosokkal és a cégvezetéssel.

Pekarek János

Felfüggesztették az április 25-re tervezett hetvenkét órás munkabeszüntetést a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet tagjai, mivel az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának vezetőivel megállapodtak a tárgyalások folytatásáról.

Az előzmény: április 17-én az érdekvédők Budapesten találkoztak és egyeztettek a tulajdonosokat képviselő Oleg A. Mkrtchannal és a munkáltatókkal. Itt a tulajdonos vázolta a  tárgyalások kereteit. Ezek után április 23-án, hétfőn  Dunaújvárosban megkezdődtek a szakmai tárgyalások  a bérmegállapodásról a cégvezetéssel, és elkezdték az előkészítő anyag összeállítását.

Elmarad az április 26-ra tervezett demonstráció is.

A budapesti egyeztető tárgyaláson Oleg Mkrtchan közölte, hogy a 2012. évi bér- és szociális tárgyalások, valamint a szabadságos és a karácsonyi bér ösztönző bérelemmé alakításának kérdésköreit kizárólag együtt kívánja megtárgyalni. Hangsúlyozta, hogy személyi alapbéremelésre csak akkor kerülhet sor, ha megállapodtak e két témakörről.

Ezután öt napirendi pont került szóba, tudtuk meg Mucsi Zoltántól, a Vasas Szakszervezet helyi elnökétől. Ha az érdekvédők készek a szabadságos és a karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításáról tárgyalásokat kezdeni, akkor a már végrehajtott bérkompenzáción felül Mkrtchan javasol január 1-i hatállyal visszamenőleg 2,1 százalékos személyi alapbéremelést, és a szociális juttatások  ugyanekkora mértékű emelését.

Mkrtchan hatvan napos határidőt javasolt a szabadságos és a karácsonyi bér átalakításának vitájára és a megegyezésre. Ha ez létrejön, akkor további 2,1-2,1 százalékos bér- és szociálisjuttatás-emelésre kerül sor. Ha nem, akkor az idei emelés 2,1 százalék marad.

Várkonyi Zsolt, a vasmű pr-főosztályvezetője lapunknak megerősítette: a tárgyalások tegnap nyugodt légkörben folytatódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!