Dunaújváros

2012.04.26. 12:02

Gyanús földbérletpályázatok Fejérben: a DK ügyészségi eljárást kezdeményez

Ügyészségi eljárást kezdeményez a Demokratikus Koalíció (DK) a Fejér megyei földbérletpályázatok ügyében. A Gyurcsány Ferenc vezette párt nevében Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő ezt azután közölte az MTI-vel, hogy az origo.hu hírportál azt írta: nyolc nagyobb érdekcsoport "söpörte be" a Fejér megyében meghirdetett állami földek közel 90 százalékát.

MTI

A hírportál írása szerint a győztesek között több olyan ember is van, aki szorosan kötődik a Fideszhez.

A DK közleménye idézte a cikk azon állítását, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Futballakadémiát is irányítja, a Fejér megyében kiosztott földek 23,7 százalékát szerezte meg érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül. Az írás szerint a felcsúti Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai 320 hektárt nyertek el, amelyből a kimutatások szerint jutott a futballakadémia fő támogatójának, Flier Tamásnak és fiának is.

"Megértjük, hogy Ángyán József államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő ilyen mutyik és panamák között nem kívánt tovább dolgozni" - írta Vadai Ágnes a korábbi vidékfejlesztési államtitkár lemondására utalva.

Arra, hogy március végén újabb állami földbérletpályázatokon nyert a felcsúti polgármester családi cége, a Búzakalász 66 Kft., már az MSZP is felhívta a figyelmet. A több más földbérleti esetet is bíráló Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő akkor azt mondta, hogy a vállalkozás így már 946 hektár állami földterületen gazdálkodhat.

Szabó Csaba, a földügyekért is felelős miniszteri biztos tisztának minősítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által lebonyolított állami földbérlet-pályázatokat az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának április 19-ei, kihelyezett ülésén.


Lapunknak Tamási Béláné, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület képviselője elmondta: - Ángyán Józsefet, akit  a MAGOSZ-jelölt és küldött az államtitkári székbe, ma is bizalom övezi a gazdatársadalom ban. Személye el tudta feledtetni az ellentmondásokat, mindenki abban bízott, hogy végre levegőt kap a vidék, lehetőséget kapnak a gazdacsaládok a továbblépésre, gyerekeik azt otthonmaradásra, mert lesz előttük cél, amit kemény munkával el is érhetnek - fogalmazott.
Az agrárvállalkozásban érdekelt fehérvári szakember szerint az NFA olyan pályázati rendszert dolgozott ki, mely azt az eredményt adta, ami történt. A pályázatok megfelelőségéről nem az azt kiötlőknek, kezelőknek, hanem a bizottságnak kellene nyilatkozni, nem pedig titoktartási nyilatkozattal hallgatásra kötelezni őket - tette hozzá.

Tamásiné  kiemelte: az NFA pályáztatás indulása előtt több hónappal kezdték el bombázni az NFA-t, tudni szerették volna a  kiírás feltételeit, a bírálóbizottság összetételét, a társadalmi és érdekvédő szervezetek szerepét mindezekben - hiába. Kérdő leveleikre még csak nem is válaszoltak, sem a minisztériumban, sem annak földalapkezelő szervénél, az NFA-nál. Amikor mindezek tisztázása nélkül kiírták és odaítélték az első parcellákat, akkor mondott le Ángyán József. Döntse el  a kedves olvasó, lehet-e összefüggés elhatározása és a később nyilvánossá vált események között - hagyta nyitva a kérdést.

A Fejér Megyei Hírlap témával foglalkozó cikke ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!