Dunaföldvár

2016.03.08. 13:49

Tanösvény a földvári könyvtárban

Dunaföldvár - A dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban február vége óta látogatható a Herman Ottó Vándortanösvény, amely interaktív kiállítás, vagy inkább különleges játszóház.

L. Mészáros Irma

Az első látogató csoportok, a Beszédes József Általános Iskola kisdiákjai már érdeklődéssel vették birtokukba a játékokat és az egyszerű kísérleti eszközöket.

A tanösvény állomásain mindent kipróbálhatnak a gyerekek. Kísérletezhetnek, játszhatnak önfeledten úgy, hogy közben észrevétlenül találkozhatnak a biológia, földrajz, fizika, rajz, technika, honismeret, történelem tananyagának részleteivel. A program fő célja a játékon alapuló tanulás. Azaz szórakozva fedezhetik fel a kicsik és nagyok a természet trükkjeit , rácsodálkozhatnak apró csodáira, megérthetik működését. Megvizsgálhatják például a madarak tojásait és odúit, a pókháló vagy a víz szerkezetét.

Az első látogatók a Beszédes József iskola kisdiákjai voltak

A Herman Ottó Vándortanösvény című foglalkoztató kiállítást a Nemzeti Környezetügyi Intézet megbízásából a Magyar Környezeti Nevelési Intézet szervezte. Anyaga 2014-ben, a polihisztor természetkutató, néprajztudós Hermann Ottó halálának századik évfordulójára emlékezve készült. A tablók a tudós életpályáját, tudományos kalandozásait is bemutatják.

A program megalkotói tanári kézikönyvet szerkesztettek, s az internetről letölthető (www.hermanottoemlekev.hu) játékgyűjteményt is készítettek, amelybe bekerült néhány olyan, amelyeket jó szívvel ajánlanak játszani erdőben, folyóparton családi vagy osztálykirándulásokon. A vándortanösvényben való játékos foglalatosság ugyanis nem pótolja az erdei kirándulásokat, ahogy Herman Ottó is az édesapjával tett erdei séták élményéből tarisznyázott fel tudományos pályájára.

A Herman Ottó Vándortanösvény interaktív kiállítása ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!