Dunaföldvár

2015.02.26. 14:15

A minták között a hagyományos fajták mellett volt sárgadinnye és mandarin is

Dunaföldvár - Második alkalommal rendeztek pálinkaversenyt a napokban a Földvári Borházban. Czobor Gábor, a tulajdonos elsősorban a közösségteremtés, a jókedv és barátság érdekében fogja össze ily módon is a Rókus-domb és a Mély út pincegazdáit.

L. Mészáros Irma

Harmincegy pálinkát neveztek a versenyre, amely Vorák József elnökletével és Kiszli László titkár lebonyolításában szakszerűen zajlott. Egy különlegessége volt a versenynek. Nem hívtak, nem alakítottak külön bíráló bizottságot, hanem minden résztvevő értékelt, pontozott. A verseny megkezdése előtt a Dunaújvárosban élő, de földvári pincét gondozó Vorák József, aki hivatalos gyümölcspálinka-készítő főzőmester végzettséggel is rendelkezik, tájékoztatta a többieket az értékelés szempontjairól. Ily módon szakmai továbbképzés is volt ez az alkalom.

A verseny elnöke Vorák József (jobbra) volt, aki hivatalos gyümölcspálinka-készítő főzőmester. Fotó: A szerző

A húszpontos rendszerben figyelni kellett a lepárlás technológiai korrektségére, azaz arra, hogy a cefre erjesztése és a lepárlás szakszerűen ment-e végbe. Bármilyen technológiai hiba akad, az ízvilágban érezhető: hol durva, maró, hol meg a káposztalére emlékeztető utóízben. A laikus számára talán jobban megfogható a többi szempont: a gyümölcsösség, az íztisztaság és a harmónia. Mint Vorák József elmondta, ha a pálinka jól van elkészítve, akkor tökéletesen visszaadja a gyümölcs ízét és illatát. Fontos az is, hogy a gyümölcsösség milyen harmóniát képez az alkohollal. A versenyen bírált italok sokféle gyümölcsből készültek. A felsorolásban szerepelt meggy, cseresznye, alma, sárgabarack, szilva, birs, vadkörte, bodza, sárgadinnye, valamint mandarin is, no meg természetesen a szőlő – az Irsai Olivér fajta formájában.

A HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatversenyen is használt húsz pontos skálán tizennégyet kell elérni a bronzéremhez, tizenhatot az ezüst, tizennyolcat az aranyéremhez. Ezt a pontozási rendszert használva egy pálinka lett aranyérmes: dr. Sűrű János irsai-pálinkája. Kilenc pályázó ért el ezüstöt: köztük Bugyi András cserszegi fűszerese és szilvája, Vasaji Sándor vadkörtéje, Zentai István birspálinkája, Nagy Sándor, Kiszli László és Kelemen Róbert törkölypálinkája, Vorák József mandarinból és Gallai Sándor sárgadinnyéből főzött pálinkája. Az italok legnagyobb része 2013-as és 2014-es évjáratú.

A pálinka hungarikum. Készítése hazánkban nagy múltra tekint vissza, de ehhez – bármilyenek is a szabályozók, szakértelem is szükségeltetik. A magyar ember régen a pálinkát egyfajta külsőleg-belsőleg használható csodaszernek tekintette. Ez persze nem minden esetben igaz. De a mérsékelt és kulturált pálinkafogyasztás elterjesztésén sokan munkálkodnak. Bizonyára a dunaföldvári versenynek is lesz ilyen hozadéka. Vorák József és Czobor Gábor bízik benne, ez doppingolja a gazdákat, s hogy a versennyel szép hagyományt is teremtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!