Dunaföldvár

2015.09.23. 14:18

A hiányszakmákra alapoznak

Új szervezeti működésben kezdte meg az idei tanévben az oktatási munkát a Dunaföldváron működő szakiskola.

L. Mészáros Irma

Az új törvényi szabályozást követően július 1-től a szakiskola kivált a Dunaföldvári-Bölcskei-Madocsai Általános Iskola, AMI, Gimnázium és Szakiskola intézményből, illetve elszakadt a Magyar László Gimnáziumtól, s a Szekszárdi Szakképzési Centrum Magyar László Szakképző Iskolája néven folytatja a munkát. A Szakképzési Centrum fenntartója a Nemzeti Gazdasági Minisztérium, a szakmai irányítást a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal látja el. A Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója Ábrahám Norbert, a dunaföldvári iskolát tagintézményként Csizmadiáné Mihálovics Magdolna igazgató vezeti. Megbízását egy évre kapta.

Az igazgatónő arról számolt be, hogy az új szervezeti formában is a hiányszakmákra alapozzák a képzést. Ebben a tanévben a létszámuk nyolcvanhárom fő. Hat osztályukban épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, vendéglátó eladó, mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó képzés folyik, illetve a speciális tagozaton falusi vendéglátó szak indult. Harminchatan kezdték meg tanulmányaikat a kilencedik évfolyamon, tizenhatan pedig végzősök. A speciális szakiskolában huszonegyen tanulnak.

A tagintézmény igazgatója Csizmadiáné Mihálovics Magdolna

A szervezeti változás következtében két új pedagógusállást hirdettek meg, hiszen korábban a társult iskolákból áttaníthattak a kollégák. Egy német és egy testnevelés szakos tanárt vettek fel, akik még felmentési idejüket töltik az előző munkahelyükön. Így az átmeneti pár hétben óraadókkal oldják meg a tanítást. Az iskola szakos ellátottsága jó, a szakmai tárgyakat végzett mérnöktanárok tanítják. Két karbantartó és egy takarító biztosítja a megfelelő technikai működést. Két külön épületben található a jól felszerelt vendéglátó és a gépész tanműhely.

A következőkben szeretnének aktívan részt venni a felnőttoktatásban is, illetve a 2016. szeptemberében életbe lépő törvény alapján 3+2 éves rendszerben érettségire felkészítő osztályt is akarnak indítani.

Az idei tanévben - akár keresztféléves formában - várják a már szakképesítéssel rendelkezők jelentkezését második szakma elsajátítására. Esti tagozaton iskolarendszerű ingyenes képzésben hegesztő vagy vendéglátó eladó szakma megszerzésére van lehetőség. Jelentkezni az iskolában (Templom utca 9.) illetve a 75/541-266 telefonszámon lehet. A Magyar László Szakiskola az általános iskolák végzős diákjainak nyílt napot tart. November 17-én 8 órától várják az érdeklődőket. Tájékoztatják őket a képzésekről, bemutatják az iskolát és a tanműhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!