Dunaföldvár

2014.07.17. 18:10

Az USA után Dunaföldváron a Magyar Állami Népi Együttes

Dunaföldvár - Nagy élményben volt részük azoknak, akik a Földvári Nyári Esték sorozatának harmadik előadásaként szombaton este megnézték a Magyar Állami Népi Együttes programját.

L. Mészáros Irma

A Magyar rapszódia című műsorban a hatvan évtizede működő világhírű együttessel a néző szinte jelképes utazást tehetett a Kárpát-medencében. Járhatott táncházról táncházra többek között Kalocsán és Széken, Szatmárban és Moldvában. A színpompás ruhák, az autentikus mozgás, a természetesség hatását keltő koreográfia és a kiváló zenekar elvarázsolta a várudvar szépszámú közönségét. A zenekar rendkívüli produkciója, a hegedűs avagy a cimbalmos bravúros szólójátéka nem egyszerűen háttérzenét szolgáltatott a tánchoz, mint ahogy Herczku Ágnes szép éneke is lélekemelő perceket nyújtott.

A műsor rendezője, Mihályi Gábor nem véletlenül adta a Magyar rapszódia címet ennek az előadásnak. Változatos, sokszínű, ellentéteket egymás mellé állító táncrapszódiát, érzelmeket megmozgató, nagy hangulatváltásokat érzékeltető, ellenpontozó szerkesztésű, magas színvonalú műsort láthattunk.

A Magyar rapszódiával az együttes az elmúlt évben több mint hetven előadást tartott az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig, méghozzá hatalmas sikerrel.

Az amerikai néző bizonyára más szemmel nézte ezt a produkciót, de a többszázados magyar néptánc és népzene megjelenítése egy közösség hagyományának élő erejét bizonyítja itthon is.

S bizony erre a tudatra szükségünk van.

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a Kárpát-medence néptánc- és népzenekincsének életben tartása, színpadi formában való továbbadása. Az együttes, amely 2001-től a Hagyományok Háza egyik pilléreként működik, repertoárjában megjeleníti a tradícióhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét és táncot, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat. Művészetével a mai kor nyelvén személyessé, a jelen részévé teszi a régi tánc- és zenekultúrát.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!