Dunaföldvár

2016.11.30. 15:50

Meghitt templomi tér

Dunaföldvár - A helyi Duna-Túra Egyesület tagjainak egy csoportja a a novemberi napsütéses időt arra használta, hogy parkosítással tegye rendezettebbé, meghittebbé a szerb templom kertjét.

L. Mészáros Irma

Az évi tevékenységeik között - a túrák, természetfotó-kiállítások szervezésén, a Kecskeugrató festésén és egyéb környezetvédelmi akciókon kívül - ezt a munkát is fölvállalták - mondta az egyesület vezetője, Vicsik Boglárka. Nagy Gáborné, a város egykori polgármestere elkészítette a parkosítás vázlattervét.

Nagy Gáborné (b) és a túraegyesület tagjai serénykedtek, fákat is ültettek a dunaföldvári szerb templom kertjében
Fotó: A szerző felvétele

A cél az, hogy zöldnövényekkel jelöljék a templomkert határait, hogy meghitt templomi térként elkülönüljön a lakóteleptől és a templom mellett lévő, parkolóként használt foghíjas telektől. Ezért sövényként babérmeggyet, hátul gömbjuharfákat, a bejárat előtt levendulát, a kerítésnél belül pedig borostyánt ültettek.

A 2000-ben kívülről felújított, de használaton kívüli dunaföldvári szerb templom 1787-ben készült. Az 1801-ből származó ikonosztáza egy részét jó pár évvel ezelőtt ellopták, a többit a restaurálás után a szentendrei görög-keleti múzeumban helyezték el.

A földváriak reménykednek, hogy a szerb templom - majd felújítva - csodálatos kiállító- és koncerthely lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!