Dunaföldvár

2016.02.07. 20:00

Magyarok és svábok egy hazában

Dunaföldvár – A Kertbarátok Téli esték sorozatának legutóbbi vendége Horváth Béla, a dunaújvárosi Bánki Donát Szakközépiskola és Gimnázium nyugalmazott történelemtanára volt.

L. Mészáros Irma

Előadása a meghívó szerint a Magyarok és svábok egy hazában címet kapta. A program elején az előadó motivációként a hallgatók személyes érintettségét szondázta, illetve a mai német nyelvű országok és Magyarország közötti különbségekre utalva indult el. Aztán történelmi távlatokban igyekezett felvázolni a két népcsoport különbözőségét, elsősorban mentalitásbeli eltéréseit.

Horváth Béla közvetlen hangon, hol nagy érzelmi töltéssel, hol aktuálpolitikai utalásokkal, hol humorral beszélt előadása során Fotó: amatőr felvétel

Személyes családi, valamint az egykori Hercegfalváról hozott példák mellett Andrásfalvy Bertalan hegyháti vizsgálataira, illetve egy varsádi pap feljegyzéseire hivatkozott mondandója során. Közvetlen hangon, hol nagy érzelmi töltéssel, hol aktuálpolitikai utalásokkal, hol humorral beszélt, időnként elelkalandozva a témától, előreés hátraugorva az időben. Állításai a hallgatóságban vitát is szültek. Így a program legfőbb hozadéka a téma iránti érdeklődés felkeltése és a további beszélgetések megindítása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!