Dunaföldvár

2014.06.19. 13:40

Harminc esztendeje alakul a Cantemus Kamarakórus

Dunaföldvár - A Cantemus Kamarakórus harmincéves jubileumi koncertjét tartotta a múlt héten a Művelődési Központban.

L. Mészáros Irma

A Dunaföldvár Kultúrájáért díjjal kitüntetett, arany és ezüst minősítésű kórus több mint három évtizeddel ezelőtt egy keresztény ifjúsági csoportból indult, egy gitáros énekes együttesből az akkori segédlelkész, Gesztesy András irányításával.

A koncert elején köszöntötték a nagyhatású alapítót, aki elvetette a magot, elindította a közösséget az együtténeklés útján. A dunaföldváriak között a mai napig nagy tekintélynek és szeretetnek örvendő dr. Gesztesy András ma teológiatanár visszaemlékezésében először arról beszélt, hogy őt magát az a titok vonzotta a kórusénekléshez, miként lehet együtt megszólaltatni egy dalt, hogy az szépen szóljon, hogyan kell együttműködni a másikkal. Nem volt ceasari döntés az elindítás mondta. Megtörtént. Jó volt együtt lenni, együtt zenélni, jóízű volt az ének fűzte hozzá, s zárásul az Egy hét egy férfi életéből című lengyel film főszereplőjének mondatát idézte: Amíg énekelek, tisztább embernek érzem magam.

A városvezetés nevében dr. Süveges Árpádné alpolgármester köszönte meg a kórus szakmai igényességét, azt a lelkesedést, amellyel a városi rendezvényeken is részt vesznek. Külön kiemelte az évente megrendezett karácsonyi koncerteket. A Cantemus szolgált a Ferences templom háromszáz éves ünnepén, a püspöki szentmisén, de színesebbé tette a református és az evangélikus templom szertartásait is. Felléptek már sokfelé fesztiválon, megyei és országos kórusversenyeken, sőt határon túl is.

Harminc év jelentős életszakasz egy ember életében is, de egy közösség életében különösen. A Cantemus jubileumi koncertjén Gelencsér Irén, a karvezető zenei utazásra invitálta a művelődési házat megtöltő közönséget. A tiszta forrástól, a népdaltól indultak Regényi Júlia csodálatos énekével, s a középkori himnuszokon, a reneszánsz és barokk egyházi zenén keresztül a modernig jutva gazdag anyagból válogattak, hogy bemutassák, mivé fejlődött a három évtizede elvetett mag. Elénekelték legsikeresebb számaikat, többek között Esterházy Pál Veni Creator Spiritus című művét, amellyel a Mária Rádió által hirdetett egyházzenei versenyen a zsűri különdíját nyerték el. Az est során szólót énekelt Elekné Csollány Éva, dr. Bodolay György és Regényi Júlia. De színpadra léptek az egykori kórustagok is.

Geszesy tiszteletére eléneklik az első közösen tanult dalt balról a gitárnál Borzavári Krisztina, Steinbach Renáta, mögöttük fehér blúzban Gelencsér Irén és a kórus egykori és mai tagjai

Népdalfeldolgozásokkal és méltató szavakkal köszöntötte a jubiláló kórust a dunaföldvári Annamatia nőikar, valamint a IV. Béla cserkészcsapat együttese hegedű és ütőshangszeres kísérettel előadott modern egyházi énekekkel. A fiatalok többségét zeneiskolás növendékek, a kórustagok gyermekei alkotják. Ők az utánpótlás, a folytatás. A gálaműsor utolsó számaként közösen megszólaltatott Milleniumi óda megható percei ezt bizonyították.

A kórusokat Perémi Erzsébet kísérte zongorán. Elhangzott két vers is: Pataki Dezső, a Művelődési Központ igazgatója aki egyébként kórustag is, a Tétova ódát mondta el, a gimnazista Fafka Borbála pedig az Énekeljetek című Pákolitz Isván költeménnyel köszöntötte az ünnepelteket. Énekeljetek szabadon és szárnyalón, mert értelemmel épül a világ, békét teremt, békét és örök harmóniát!

- A Cantemus Kamarakórusban fiatalok és idősebbek énekelnek együtt. Köztük néhányan az alapító tagok közül is. Az együtténeklés fiatalon tartja és nemesíti a lelket és szellemet, ifjak és örök ifjak közössége ez  - mondja mosolyogva Gelencsér Irén kórusvezető, s Szent Ágoston szavait idézve hozzáteszi: a zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. Ő is tagja volt a keresztény ifjúsági csoportnak, s még főiskolai zenei tanulmányai befejezése előtt megkapta Gesztesy Andrástól a stafétabotot.

Miért énekel valaki akár hosszú éveken át is ebben a kórusban? tesszük fel a kérdést néhány kórustagnak.

- Mert a közös értékrend, az egymás iránti őszinte tisztelet és a zenei igényesség együtt tartja a csoportot - mondja dr. Bodolay György állatorvos, aki 1990-ben Előszállásról csatlakozott. Budapesten és más városokban szerzett tapasztalataira is építve állítja, hogy a komoly kórusmunka, a karvezető alapos zenei képzése teszi lehetővé, hogy a tagok közül többen is részt vesznek, és megállják a helyüket az Énekel az ország program nagyszabású koncertjén a Művészetek Palotájában.

Kuti Mária tanítónő alig várta, hogy kisgyermeke mellől másfél év után újra visszatérjen: Nagyon hiányzott az éneklés, mert kikapcsol és feltölt, mert Gerencsér Irén pozitív személyisége, muzikalitása és lelke olyan közösségi együttlétet teremt, amelyre szükség van.

Ezt a meghitt baráti légkört lehetett érezni a koncertet követő fogadáson, ahol az elsők között megtanult dal is felcsendült Borzavári Krisztina és Steinbach Renáta gitárkiséretével, s ahol köszönetet mondtak Albu Erzsébetnek is a kamarakórus működéséhez és e jubileumi rendezvény létrejöttéhez kapcsolódó szervezési feladatok ellátásáért.

- A zene érzékenyebbé teszi a lelket, az együtténeklés pedig erősít és segít a nehézségek feldolgozásában is - teszi hozzá Bodolay György.

- Sokszorosan megtérül a befektetett energia: erőt és kitartást, odafigyelést tanul az ember. Így lesz az elvetett magból gyümölcsöt termő fa, s bár sok ember munkája, lelkesedése és időt nem sajnáló áldozata kell - ahogy Gesztesy András atya zárta Pál szavaival. Én ültettem, Apollós öntözte, de a növekedést az Isten adta.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!