Ilyen még nem volt

2019.01.08. 11:40

Világújdonság: videón mutatjuk be az első feltekerhető tévét

Nem csupán öncélú technikai játék: azon kívül, hogy pazar látványt nyújt, kis helyen elfér. Holott óriási.

A „nagyon nagy, mégis elfér” rejtvény megoldása, hogy az LG most bemutatott, 65 hüvelykes tévéje mindenestől elfér a hangfalként is használatos készüléktestben, s csak akkor emelkedik, vagy inkább tekeredik fel 14 másodperc alatt, amikor használjuk.

Érdemes megnézni a videót, mindent elárul:

A tévé az LG SIGNATURE OLED TV R nevet kapta: az „R” a nevében egy sor dolgot jelent, de leginkább azt, hogy rollable, azaz feltekerhető.

Nem uralja le a szobát a képernyő

Felengedhető keskeny, mintegy negyed sávban is a kijelző, ilyenkor információs képernyőként használható, vagy teljesen el lehet tüntetni. Negyedsávban hangulatvilágításként vagy zeneeszközként is használható.

Az a bejelentés pedig mindenkit meglepett, hogy az LG tévék is megkapják az eddig csakis konkurensnek számító Apple AirPlay támogatását.

Az LG tévéi pedig még az Apple okosotthon, a HomeKit rendszerével is együttműködnek.

Így bár a tévé a megszokott WebOS 4.5 operációs rendszert alkalmazza, a Google Assistant, valamint az Amazon Alexa virtuális asszisztens mellett immár az Apple-féle AirPlay technológiája is elérhető lesz vele.

Magyarul iPhone-ról, iPadról könnyedén küldhető rá videó, stream, kép és zene.

Ami a technika mögött van

A televíziózás legújabb korszaka egyértelműen a méretnövekedésről szól. Ahogyan javult a felbontás és ahogyan a nézők mindinkább igényelték a házimozi-élményt, úgy lettek egyre nagyobbak a képernyők is.

Mindez oda vezetett, hogy — amikor a készülékek épp nincsenek bekapcsolva — a nagyméretű, fekete téglalapok a szobák egyik legdominánsabb elemévé váltak. A gyártók ezt úgy igyekeztek ellensúlyozni, hogy egyre vékonyabb készülékeket terveztek és lassan, de biztosan a képernyők kávája is eltűnőben van.

Az LG először 2017-ben, a tapétaként falra simítható SIGNATURE OLED TV W bemutatásával lépett túl a tévékészülékek hagyományos koncepcióján. Ezt az eredményt szárnyalja most túl a feltekerhető televízió, az „R”.

A készülék nevében szereplő R betű a gyártó állítása szerint egyszerre több kulcsfontosságú tulajdonságra is utal: revolutionary – forradalmi újdonságot jelent az otthoni szórakozásban, redefining – újradefiniálja az otthoni teret azáltal, hogy egy gombnyomásra kinyitható (rise) vagy feltekerhető (roll-up).

Annyi biztos, hogy a nézőknek többé nem kell a falakhoz alkalmazkodniuk a készülék elhelyezésekor, sőt, immár arra sincs szükség, hogy a helyiséget akkor is egy képernyő határozzon meg, amikor az épp nincs használatban.

A CES világkiállításról

A 2019-es CES (Consumer Electronics Show, azaz Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) az egyik legfontosabb találkozóhely a fogyasztói csúcstechnológia világában.

Rendszeresen beszámolunk néhány, a kiállításon bemutatott, izgalmas fejlesztésről.

A Consumer Electronics Show nyitóoldala

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!